СамокоВест

Д-р Севделин Панев към президента Радев в Чикаго: Какъв Ви е подполковникът от КГБ, за да го поканите догодина за 140-годишнината от освобождението на България?

Споделете ни в

Президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в Чикаго. Визитата бе в рамките на първото посещение на държавния глава в САЩ. Сред активните участници в срещата-разговор бяха самоковците д-р Севделин Панев и архитект Иван Дамянов.

Д-р Панев е запазил интереса си към голямата политика и отвъд океана.

Той се обърна към президента с думите – добре дошъл в Чикаго, г-н президент, който му отвърна с добре заварил. „Ще се възползвам от това, което каза посланик Анчев, че Вие отговаряте и на неудобни въпроси. Моят въпрос ще бъде неудобен“, уточни д-р Панев. „Но първо искам да Ви похваля за едно нещо. За това, че упражнихте вето на кандидатурата, на избора на председателя на ВСС  и то много аргументирано. За това Ви поздравявам.“, каза още д-р Панев и продължи – „ Ще се позова на един цитат от Хамлет на Шекспир. Когато гледа една пиеса, казва – Каква му е Хекуба, та така плаче за нея. Въпросът ми е – Какъв Ви е подполковникът от КГБ, за да го поканите догодина за 140-годишнината от освобождението на България? Справедливо е по същата логика да поканите президента на Украйна, на Румъния и на Финландия. За Ваше сведение да кажа, че войниците, които са участвали в освободителната война са рекрутирани от райони в Украйна – Киевски, Харковски..  И също, предполагам, че знаете, генерал Радецки е украинец, който е спасил останалите живи български опълченци.“, подчерта д-р Панев.

В отговор президентът Радев каза: „ Първо, аз също някога бях генерал. Сега съм президент. Някогашният подполковник мен не ме интересува. Мен ме интересува президентът на Руската федерация. Второ – съгласен съм с Вас. Въпросът Ви има резон. Всички тези, украински, финландски, румънски, белоруски и така нататък войни са били обединени изцяло под руско командване. И трето, към момента имам писмена покана и към президента на САЩ г-н Тръмп, и устна два пъти. Виждал съм се три пъти с него. Имам покана и към президента на Руската федерация г-н Путин.“  Президентът Радев обобщи „ И мисля, че България не може и не трябва да си създава врагове.  Това е една грешка. Да си създаваме врагове е най-лесно. Много бързо става. Трудно се поправя. Мисията на българския президент е не да търси врагове. Мисията на българския президент е да търси партньорство, сътрудничество на високо ниво. България трябва да преследва своя интерес. На чисто прагматична основа и в търговско, и в икономическо отношение, както със САЩ, така и с Руся.“ В заключение президентът каза –„ И още нещо – Тогава по Вашата теория защо Меркел редовно комуникира с г-н Путин, защо Макрон го кани и е там, Орбан го кани – и е там, Гърция, европейските лидери….България не трябва да стои изолирана от  процесите, които текат в Европейския съюз.“

Арх. Иван Дамянов прояви интерес към проблемите на пенсионното осигуряване на българските граждани в Щатите.

„Какво е състоянието на преговорите между България и САЩ  по отношение признаване на пенсионното осигуряване, за да може българи, които работят в Щатите без да са американски граждани, а и българи които  са американски граждани, да може спокойно да им се признава трудовия стаж в България, за да могат те да получават адекватна пенсионна осигуровка там. Защо това е един от въпросите, който би определил нашето поведение да се завърнем в България.“, попита арх. Дамянов

В отговор президентът Радев каза: „ Знам, че това е болезнена тема, както за безвизовото пътуване. Труден е въпросът за споразумение в социалната област. Полагат се усилия на всички нива. Мога да Ви кажа, че и министър Захариева води този диалог. Август месец посланик  Стойчев проведи срещи на неговото ниво.“ И повтори – но за сега е изключително трудно. „Американската страна с неохота пристъпва към тези преговори. До момента има, ако не се лъжа, само 25 държави, които са сключили такива споразумения и то някъде още преди около 30 години. В момента е сложно, защото мотивите на американската страна са, че няма свободни бюджетни средства за такъв тип споразумения. Това не означава обаче, че ние не трябва да работим и да поставяме въпроса на най-високо ниво. Както Ви казах, г-н Тръмп едва ли ще дойде скоро. Неговият график е, виждате, много натоварен. Има да решава глобални проблеми, но можах да се видя на тази сесия и да говоря с вицепрезидента на САЩ. Поканих и него, защото мисля, че той е фигурата, която по-вероятно може да дойде в България и вече на едно по-високо ниво да поставим този въпрос. Това е двустранен процес. И от нас се искат усилия, но и от Щатите се искат усилия.“, подчерта президентът Радев.

Свое становище по проблема изрази и посланикът на България в САЩ Тихомир Стойчев. „Въпросите за спогодба в социалното осигуряване между България и САЩ се поставят от 2002 година. Решаването на проблема е особено трудно първо, защото много голяма е разликата между осигурителните прагове в Америка и в България и вторият фактор е, че много малко американци в България биха се възползвали от подобна спогодба за разлика от огромната българска общност, която живее в Америка. По тези две причини основно на този етап американската администрация не е заинтересована от провеждането на активни преговори. Но въпросът присъства във всички наши разговори на най-различни нива. Аз бих Ви призовал – работете с членовете на Конгреса. Важно е да се чува гласът на българската общност, на българския бизнес. Това е един фактор, който би спомогнал за намирането на положително решение. Надявам се, че в един средносрочен период този въпрос ще бъде разрешен.“, каза посланик Стойчев.

6 thoughts on “Д-р Севделин Панев към президента Радев в Чикаго: Какъв Ви е подполковникът от КГБ, за да го поканите догодина за 140-годишнината от освобождението на България?

  1. Севдалин Панев прави протоколна грешка,президента на Русия действително е бил служител на КГБ,но сега е далеч от ФСБ.Все едно някой да пита Радев за службата му във ВВС.Слабичко въпросче…

    1. Петко, слабичко ти е мозъчето, а не въпросът на д-р Панев! Веднъж ченге – цял живот ченге! А защо Радев не отговори защо не е поканил президентите на Украйна, Румъния и Финландия?!

  2. ИСКАНЕ ПО ЗДОИ
    Ние -самоковци, искаме да знаем-Кой финансира самоковските вестничета и сайтчета, за това нека всички те публикуват приходите си така, както ги представят пред НАП.
    Според нас печалбата от продажби на двете вестничета е под 25 лв. месечно, на сайтчетата-от обяви-нула.Кой им плаща, за да си отговорим-Защо го прави ?!

  3. Предлагаме на ОбСъвет да гласува рождения ден на Светла фон Гуцал да стане официален празник на Самоков!

  4. Похвално е, че д-р С.Панев милее за род и Родина след повече от 20г. в САЩ.Никой друг не се осмели да пита директно: „Защо, г-н президент?“Разбира се, въпросът може да бъде разширен, например:1/Смята ли президентът Радев, че заграбването на чужди земи, по конкретно на Крим и Източна Украйна от Русия с въоръжена сила и убийства е престъпление и смята ли, че агресията трябва да остане ненаказана, защото час по час зове за отмяна на санкциите?
    2/Ако смята грабежа на чужди територии с насилие и убийства за престъпление, по какъв друг начин счита, че агресорът следва да бъде възмезден, освен чрез икономически санкции, които до сега снижиха двойно покупателната способност на руските граждани, които вече наричат Русия „царство на ужаса“ и пътят на Путин към изхода от властта е близък.Дрънкането на оръжие по край Прибалтика, Сирия, взривовете в Украйна, финансирането на центробежни сили в ЕС имат за цел да сплашат не друг, а руските граждани. Къде ще скрие 200-те си млрд. долара/със сто повече от Кастро/. Военния бюджет на САЩ е 10 пъти по-голям от руския, за 10г. това е сто-кратно превъзходство, а за 100-хилядократно.Впрочем нощес Украйна е отговорила на удара…
    3/Ако Радев кани Путин с тактическа цел-да си осигурим безметежни доставки на газ през наближаващата зима-е едно, но ако е с цел да му се кълне в братска любов от наше име, за това, че ни продават газа на най-високи цени- е друго.
    Уточнение:Според глава 4 от Конституцията -чл.92-до 104 вкл., президентът има само представителни функции и НЕ ОПРЕДЕЛЯ външната политика на РБългария!

  5. Всъщност ние мислим понякога, че Бойко и Радев са врагове.Нищо не ги задължава.Но май нещо са притеснени.Дали нямат информация, че предстоят рискови обстоятелства за доставките на газ и петрол от Русия за нас, дали не очакват било Украйна да аткува за да си върне източните територии и Крим, при което ЕС и НАТО ще е подкрепят вероятно и с войска, а Путин може да направи само едно-да ни затвори кранчето, друго нищо не може, защото САЩ само това чакат и ще ги попилеят, но крана ще ни затвори, а само ние нямаме никаква диверсификация.Ще имаме най-рано след 1г. и вероятно Радев за това го покани за 3-ти март-да му е неудобно да върти крана на дясно.Поканата няма как да не е съгласувана с Бойко, все пак той представлява изпълн. власт и при всички случаи трябва да се срещне и да е мил с Путин.А в Азърбайджан Радев беше вероятно да пита дали не могат да ни доставят втечнен газ до изграждане на интерколекторните връзки със съседните държави.Зап.Европа внася само 30% от газа от Русия, а ние-100%.Не е изключени сегашните безредици в Украйна да са инсценирани, за да бъде приспана Русия , за да могат украйнците с нови американски танкове да ударят неочаквано, както го направиха хърватите в Краина преди години и за 2 дни изхвърлиха югославската народоосвободителна армия, дето уж край нема-от Краина. Ако Русия бъде приспана и украинците вкарат плътни танкови колони между Източна Украйна и Русия, както и в Крим, след това Русия трябва да даде десетки хиляди жертви, при фронтална атака, аот това ще рухне окончателно и икономически, което ще бъде края на Путин.А на човек с 200 млрд.долара му трябва живот, кой ще изгуби най-много от тази война?Разбира се, този, който има най-много, а това е Владимир.

Comments are closed.