СамокоВест

Д-р Димитър Панев подаде оставка като председател на Здравната комисия в Общинския съвет

Споделете ни в

Д-р Димитър Панев подаде оставка като председател на постоянната комисия „Здравеопазване и социални дейности“ към Общинския съвет. Причината – непоследователните решения на общинарите във връзка с постъпило искане на Министерството на здравеопазването за изграждане на Спешен медицински център в Самоков.

Въпросът бе поставен за обсъждане и решение още на юнското заседание на Съвета. По време на дискусията се оформиха две мнения. Едното – Общината да предостави терен за изграждане на нова сграда, където да се обособи Спешния медицински център. Второто – Общината да предостави част от сградата на болницата за същата цел. Тъй като избраниците ни, подкрепящи едното или другото предложение, се разделиха почти наравно до решение не се стигна. То бе отложено за юлското заседание на съветниците, като междувременно кметът и част от общинарите следваше да проведат среща в МЗ за уточняване позицията на Министерството. Такава среща-разговор бе проведена със зам. министъра на здравеопазването д-р Персенски.

На заседанието от 28 юли отново бяха разисквани двете предложения: На Комисията по законност, обществен ред и общинска собственост за изграждането на нова сграда и на Комисията по здравеопазване и социални дейности, представено от д-р Панев, за обособяване на Спешния център на първия етаж в сградата на болницата. Общинските съветници приеха и гласуваха с мнозинство второто предложение, мотивирано от д-р Панев.

СамокоВест отрази подробно заседанието в публикацията си „Чудо! Спешният център ще се изгради в сградата на МБАЛ-Самоков“.

На септемврийското заседание на Общинския съвет обаче позицията на избраниците ни се обърна и този път се взе решение Общински съвет Самоков даде съгласие за учредяване безвъзмездно право на строеж на Министерство на здравеопазването върху общински недвижим имот, актуван с Акт за частна общинска собственост с площ от 1152 кв.м. Върху предоставения терен Министерство на здравеопазването следва да построи Център за спешна помощ при показатели на застрояване: плътност на застрояване – до 60 %, коефициент на интензивност – до 1.2, минимална озеленена площ – 40%, височина на застрояване – до 10 м. Задължава се също да заплати 2% режийни разноски, начислени върху данъчната оценка на имота. Общинският съвет упълномощи кмета да сключи договор за отстъпено право на строеж с Министерство на здравеопазването.

Д-р Панев коментира промяната в решението на избраниците ни с думите “Политиката се прави на друго място. Здравната комисия се игнорира“.

Или – всяко чудо за три дни!