СамокоВест

Д-р Александър Златанов поема временно Спешната помощ в София

Споделете ни в

speshna pomoshtСамоковецът д-р Александър Златанов, настоящ шеф на Националната здравна инспекция за Софийска област, ще бъде командирован временно като изпълнителен директор на спешната помощ в София. Това обяви здравният министър Таня Андреева след среща с представители на протестиращи спешни медици от София и страната.
Титулярът на поста д-р Георги Гелев е в отпуск по болест, а ръководството на здравното министерство поиска да го освободи от поста заедно със заместника му, след като са установени нарушения в звеното. Проблемът особено се изостри, след като млада жена почина миналата седмица, преди екипът на спешна помощ да пристигне на мястото.
Срещата на представителите на спешната помощ от цялата страна и здравния министър продължи повече от два часа и половина. Основните искания на представителите, с които се е срещнала днес здравният министър, са да не бъде уволняван д-р Георги Гелев, да се повишат заплатите и броят на екипите.
От своя страна министър Андреева посочи – „От 7000 позиции за спешни медици и специалисти в Спешната помощ в страната, 400 не са заети, а една четвърт от тях са в София. „Не мога да си обясня защо“, коментира тя. Необходимо е също ясно регламентиране на това какво са спешни случаи и кои са с отложена спешност. Трябва да се създадат и експертни алгоритми на действие в различни случаи, обясни още д-р Таня Андреева, като заяви, че предстои тези въпроси да се обсъдят с националния консултант по спешна помощ.
С ресурса, който има Спешният център в София има реална възможност да се увеличи основната заплата в центъра. Сега брутната заплата, която получават служителите там е два или три пъти по-голяма от основната, като тя се формира с натрупвания, обясни Андреева. Едно е да се каже на младите лекари, че ще получават основна заплата 600 лв, друго е 1800 лв, бе категорична д-р Андреева. По думите на здравния министър това решение не зависи само от здравното ведомство, но и от финансовото и предстои среща, за да се прецени как може да се преразпределят ресурсите.
Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пък започва работа по това да се възстанови номер 150 и той да съществува паралелно на универсалния 112, и допълнително ще се мисли за по-високи санкции за фалшивите сигнали, за да се облекчи работата на екипите, допълни Андреева.