СамокоВест

Дърводобивни фирми в Самоков протестират срещу реформите в сектора

Споделете ни в

BrakonieriДърводобивни компании в Самоков излязоха днес на протест срещу реформите в сектора. Близо 100 камиона се включиха в протестното шествие по улиците на града в знак на недоволство срещу предприетите от държавата реформи за ограничаване на незаконния дърводобив.
Мерките бяха наложени след главоломното изсичане на горите. По данни на неправителствени организации всяко четвърто дърво у нас е посечено незаконно. Само в община Самоков работят около 230 дърводобивни фирми. В началото на март тази година Народното събрание наложи тримесечен мораториум върху износа на необработена дървесина. Последните законодателни промени въвеждат задължението фирмите в сектора да поставят GPS-и на всеки камион и видеокамери в цеховете.
Според протестиращите, новите изисквания ще доведат до фалит на поне половината от компаниите и затваряне на хиляди работни места. „След реформите ще оцелеят единици“ – твърдят от дърводобивните предприятия в региона. Мерките срещу мафията в бранша не работят, а само оскъпяват излишно продукцията, изтъкват участниците в протеста.
Протестиращите заявяват намерение да преминат към гражданско неподчинение и да блокират движението по пътя Самоков-София.

2 thoughts on “Дърводобивни фирми в Самоков протестират срещу реформите в сектора

  1. Абсолютни наглеци!Ще ми правят гражданско неподчинение.Не само GPS-и и камери,ами камерите трябва да са и с възможност и за запис на тъмно.Едва тогава ще се види и как по тъмно се прибират камиони с дървесина.

  2. Защо се притесняват от камери и прозрачност в работата им? Ако всичко е законно, няма място за притеснения! Мен ме притесняват апетитите на 2-та цеха за пелети. Само този на групировката „ТИМ“,сега вече в двора на фабрика „Самоковска комуна“, е работил на старото си място под „Рилски лен“ с около 70 000 куб. м. дървесина годишно! Сега след разширението и модернизирането не знам. Това е както писах и преди и съм видял с очите си, не някакви отпадъци от дървопреработващите предприятия,а иглолистни дървета по 1 и 2 метра строго калибровани от 9 до 22 см. в диаметър. Това се бели от кората на машина, след което се надробява бърка и пресова под голямо налягане. Какво ли ще стане с горите ни, когато тръгне и другият цех на италианеца? Но това се отчита като успешна инвестиция от Общинско ръководство – Самоков, защото ще даде работа на 10 – 20 човека!

Comments are closed.