СамокоВест

ДСБ настоява за постоянни полицейски постове и здравни пунктове в гетата

Споделете ни в

dsbДСБ настоява за изграждане на постоянни полицейски постове и здравни пунктове в населените места, където най-често има сблъсъци между жителите, главно на етническа основа. Това са част от мерките, заявени от сините на извънредна пресконференция в неделя по повод боя в Орландовци.
Пред представители на медиите лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви: „Причината да се съберем е поредното тежко нагнетяване на етническо напрежение в предизборен период. Това се случва винаги преди местни избори в България, очевидно с политически цели, но с много тежки последици за цялото общество”. Той е категоричен, че проблемите се задълбочават. „Все по-големи групи българи са на практика изключени от всички системи на държавата, включително образование, здравеопазване и правораздаване. Това се превръща в тежък проблем за цялото ни общество. Като застрашава сигурността, криминализира цели райони на страната и изключва от правораздаване все по-големи маси от българско население и се използва от злонамерени политици и от цели политически сили за купуване на избори и осигуряване на участие във властта”, коментира Кънев. Затова едно от изискванията към кандидатите на ДСБ, респективно – на Реформаторския блок, за кметове на предстоящите избори ще бъде ангажиране с адекватни мерки по места, каза лидерът на ДСБ и подчерта – „Категорично сме против политическата употреба на хората в гетата и насаждане на омраза към тях.”
„Ние смятаме, че някой трябва да каже, че има проблем, да го назове с неговите прости и истински решения без политическа злоупотреба, но с максимална отговорност. Моделът, грижата за малцинствата в България да бъде оставена на обществото и на неправителствени организации, се провали. При пълното оттегляне на цели зони от държавата, говорим за райони, а не за етническо разделение, така наречените гета, от които на практика държавата отсъства, окончателно се провали и мисля, че това го разбираме всички”, заяви още лидерът на ДСБ Радан Кънев.
„Истинското решение на този голям проблем е влизането на държавата в гетата и активното й ангажиране с проблемите там. На първо място това означава влизане чрез постоянно полицейско присъствие във всички зони, в които престъпността и сблъсъците между български граждани са на необичайно високи нива през последните години”, обясни Радан Кънев.
От ДСБ уточняват, че влизането на държавата в гетата означава и осигуряване на достъп до здравни грижи, и социална услуга на място чрез експерти на социалното министерство, на Държавната агенция за закрила на детето, които да извършват постоянни социални анкети на населението и постоянен надзор върху това дали задължението за посещаване на училище се спазва или не. Това също означава осигуряване на социални умения, необходими за активно приобщаване на населението там към социалния живот и трудовия пазар чрез постоянно, настоятелно и отговорно физическо присъствие на държавната администрация и на МВР в тези зони. Според Кънев тези мерки могат да дадат резултат за три-четири години и няма да струват повече от пръснатите милиарди през ромската декада. В момента Министерство на здравеопазването завършва проекти, свързани с големи медико-социални центрове, но те са само четири, а става дума за десетки, стотици зони, в които трябва да има постоянно санитарно присъствие.
Радан Кънев подчерта, че с всичките си действия Реформаторският блок, част от който е и партия ДСБ, реализира своята предизборна програма. „Защо го правим – защото, за да живеем добре, основното условие е равен закон за всички – както се стремим да го постигнем във върха на правосъдната система, за да осигурим борба с олигархията и корупцията, така трябва да осигурим неговото прилагане и сред най-бедните и изоставени от държавата социални слоеве, които не могат да участват активно в обществения живот”, заяви Кънев.