СамокоВест

ДСБ започва преговори за обединена десница

Споделете ни в

dsbСлед парламентарните избори от 12 май Председателят на ДСБ Иван Костов и цялото ръководство на партията подадоха оставки и насрочиха Национално събрание на 23 юни 2013 година (неделя), на което да бъде избрано ново ръководство. Назначението на Делян Пеевски за шеф на националната сигурност и последвалите го масови протести в страната внесоха нов дневен ред и пред Националното събрание на ДСБ. В неделя ръководство на партията ще поиска мандат за участие в силен опозиционен блок, който да води политика от 21 век и в него да бъде представена средната класа, която днес протестира, съобщи зам.председателят на партията Радан Кънев. Според него 42-рото Народно събрание ще има кратък живот, нужен е нов опозиционен блок, който да представя най-вече средната класа. Пред журналисти ръководството в оставка на партията изложи позицията си, че протестите от изминалите дни са протести на 21 век и за 21 век, и показват, „че са необходими нови парламентарни избори“. Радан Кънев и Екатерина Михайлова прогнозираха, че те ще са твърде скоро. От ДСБ направиха обръщение към протестиращите – да не допускат провокации, както и да не позволяват недоволството им да бъде „яхнато“ от представители на олигархичните среди.

Радан Кънев отбеляза, че кабинетът „Орешарски” е изчерпал възможностите си, не може да приеме качествени нови правила за избори, както и че няма верен ход за нов председател на ДАНС. От ДСБ обявиха още, че категорично, ще се противопоставят на опити на Борисов и Цветанов да се скрият зад протестите, защото по думите на Екатерина Михайлова те са виновни в голяма степен за тях. Тя обоснова защо е невъзможно да се свика Велико народно събрание, за което ГЕРБ обяви, че ще работи. „Кой ще свика ВНС, когато в момента няма обикновено мнозинство, а да не говорим за квалифицирано, каквото е нужно за подобен акт”, обобщи Михайлова.

„Искаме да поздравим българските граждани за протестите. Това е протест на българската средна класа, който е насочен към бъдещето. За първи път в историята на Прехода виждаме нещо подобно“, каза още Радан Кънев, който е и един от активните участници в протестите.

One thought on “ДСБ започва преговори за обединена десница

  1. Притча за деца.

    Имало едно време един баща. Той бил създателя на СДС. Детето пораснало и почнало да критикува баща си. Тогава баща му се ядосал и казал. „Не те харесвам, по добре умри „мъртвото тяло““. Оставил детето си /СДС/ и си направил ново дете /ДСБ/.

Comments are closed.