СамокоВест

ДПС си запази Бат’ Сали, а изключи депутатите, избрани преференциално

Споделете ни в

saliДПС изключи от редиците си двама народни представители. Избрани били по грешка – с преференциален вот. Бившият кмет на Исперих Гюнай Хюсмен и бившият областен управител на Благоевград при кабинета „Орешарски“ Муса Палев вече не са част от парламентарната група на партията.
Гюнай Хюсмен измести от сигурното място в парламента бившия шеф на здравната комисия Нигяр Джафер, а Палев – бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев. Хюсмен е освободен и като общински председател на ДПС в Исперих.
На брифинг в парламента колегата им Тунчер Кърджалиев поясни, че двамата не са спазили политическо обещание за неизползване на преференциален вот или отказ от депутатско място, ако такъв бъде осъществен в тяхна полза.
По време на приемането на Изборния кодекс ДПС гласува против въвеждането на преференцията и забрани на кандидатите да водят такава кампания. „Смятаме този проблем не толкова за партиен, колкото за неетично и некоректно отношение на двамата изключени господа. На две изрични срещи преди изборите и двамата поеха ангажимент, както и всички други в листите на ДПС, целенасочена кампания за преференциално гласуване да не се реализира в тяхна подкрепа”, заяви Кърджалиев.
Той уточни, че двамата са имали срок от един месец, за да се откажат от депутатското си място, но след като не са го сторили, групата е решила да ги изключи. Той ги призова да си подадат оставките като депутати, защото това би довело до сериозно попълнение парламентарна група на ДПС от доказани професионалисти като д-р Нигяр Джафер.
За достойнствата на Ахмед Башев не се наемаме да коментираме. Не това е главното!
Проблемът е, че в акта на ДПС има нещо дълбоко сбъркано. В предизборната си кампания партията уверяваше избирателите, че в листите им присъстват само хора достойни, заслужаващи доверие. Сега се оказа, че това не е съвсем така. Кой е по-достоен и кой заслужава повече доверие отсъди ръководството на ДПС, а не избирателите, които по своя воля и убеждение са предпочели Гюнай Хюсмен и Муса Палев пред Нигяр Джафер и Ахмед Башев. И това не е ново. Ръководството на ДПС многократно демонстрира, че волята на избирателите има значение единствено и само тогава, когато съвпада с НЕГОВАТА воля. Александър Методиев – Бат’ Сали влезе в Парламента, независимо от протестите на цял един избирателен район.  Тогава партията застана зад него и не даде косъм да падне от главата му. Сега същите тези радетели за демократични принципи и порядки натириха Гюнай Хюсмен и Муса Палев за това, че са се харесали на избирателите повече, отколкото на тях.  Така че, за пореден път видяхме в действие декларацията на Ахмед Доган: „Властта е в моите ръце! Това искам да разберете”. А ако някой все още не го е разбрал си остава за негова сметка.
След изключването на двамата депутати от парламентарната група на ДПС, представителството на партията в 43-то Народно събрание се сведе до 36 гласа. А независимите народни представители стават трима, заедно с Ана Баракова, която от самото начало се отцепи от групата на „България без цензура“,  именуваща се вече „Български демократичен център“.