СамокоВест

Документи доказват, че БКП е готвела България за 16 република на СССР

Споделете ни в

Сливането на България със съветския съюз е решавано не веднъж, а четири пъти и не е станало по случайност, казват историците. „През 60-те и началото на 70-те е било много сериозна идея. След това става икономически рекет“, смята проф. Драгомир Драганов. Предложението да станем 16-та република на СССР е направено от Тодор Живков пред Политбюро на централния комитет на БКП и е гласувано единодушно от присъстващите 167 души. За първи път през 1963 г. перспективата за обединение със Съветския съюз според архивите е приета с ръкопляскания, преминаващи в овации, като присъстващите стават на крака.

До края на дните си Тодор Живков отрича да е искал реален отказ от суверенитет, твърдейки,  че разчита на икономическите облаги от Съюза. Нито едно от решенията за сливане с СССР не е направено публично достояние, но в документите ясно пише, че според плана за сливане със СССР националното самосъзнание на българите трябва да се претопи. Заповядано е и решението от 1963-а да се пази в тайна от хората, защото е било ясно, че няма да се приеме добре. Десет години по-късно обаче решението вече е в ход. Приет е и план-график за синхронизиране на всички институции, включително на прокуратурата и МВР, които трябва да действат в синхрон с Големия брат. На определени нива това реално се е случило. През 1973 година са взети решения, с които българското Външно министерство се задължава да не прави нищо без съгласуване със съветското. В изказването си Георги Джагаров казва: „Ще станем единна кръвоносна система със Съветския съюз“.

Предстои публикуването на архивен материал, който показва, че цялото ръководство на БКП единодушно е подкрепило идеята на Тодор Живков за подаряването на България, а не става реч за еднолично решение от страна на бившия държавен глава. Тук се крие и отговорът на въпроса на проф. Драганов – защо Тодор Живков не е съден за най-голямото национално предателство в цялата история на България, а са му повдигнати само някакви кокошкарски обвинения. Отказът от суверенитет и държавност е колективно престъпление на висшия ръководен орган на Българската комунистическа партия. Но след повече от 20 години на никого не е потърсена отговорност за извършеното национално предателство. Нещо повече – бившите комунисти и техните наследници пребоядисани и прекръстени продължават да ни управляват и до днес.