СамокоВест

Докладът на ЕК: Напредъкът на България е слаб и крехък, остават много проблеми

Споделете ни в

Европейската комисия оповести официално 13-ия си доклад за напредъка на България и Румъния в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Докладът представя анализа на ЕК за предприетите от България стъпки през изминалите 18 месеца и посочва в кои области са необходими допълнителни мерки. Комисията заключава, че България е постигнала слаб и крехък напредък. Според Брюксел липсват големи дела и присъди за корупция. Продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край, се посочва в доклада. Според ЕК процесът на наблюдение чрез механизма, възможностите, предоставени от средствата на ЕС, както и конструктивният ангажимент на ЕК и някои държави членки от ЕС оказват ценна подкрепа за реформата в България. Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В новия доклад от механизма за сътрудничество и проверка преобладават негативните констатации, като изводът е, че „общият напредък е незадоволителен и остава несигурен“. Отправят се критики за слабости в съдебната система, за липсата на големи дела и присъди за корупция и срещу организираната престъпност, за политическото влияние над Темида. Отбелязва се, че тези слабости са се отразили и на общественото доверие. Фактът, че в рамките на 18 месеца България е имала три различни правителства не помага за постигане на консенсус, посочва ЕК.

Като проблемни теми се посочват спорните назначения на ръководни постове в България, както и бягството от правосъдието на фигури от организираната престъпност. „Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени шефове на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система, подкопаха общественото доверие. Продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край“, посочва ЕК. Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът „БОРКОР“ е неуспех, а новият Висш съдебен съвет не е независим орган с достатъчно потенциал да осъществи нужните реформи, се казва още в доклада. Брюксел критикува и комисията за конфликт на интереси и последните непрозрачни номинации за конституционни съдии, съобщи БНР.

Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

В съобщение, съпътстващо доклада, се цитира изявление на председателя на комисията Жозе Барозу, според когото в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа, добавя той. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план, са най-добрият начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка, заявява Барозу.

Следващият официален доклад на Европейската комисия вероятно ще бъде изготвен след около една година.

2 thoughts on “Докладът на ЕК: Напредъкът на България е слаб и крехък, остават много проблеми

  1. Поредния доклад с познатите констатации и пожелания, и нищо по същество, нищо за причинно-следствените връзки…и,разбира се, имитаторите от правителството веднага са готови с екшън план, който,забележете, за сега ще бъде запазен в тайна.

  2. Да не ходим далеч…! Погледнете какво става в града ни! Въпреки скандалните разкрития за далаверите на някои бивши и за съжаление все още действащи персони ,и съдебна система и Община, по примера на правителството се правят, че нищо не се е случило. Нито местна телевизия, нито вестници „обелват“ дума! Докато си мълчим за такива неща, няма да има положителен доклад от Европа.

Comments are closed.