СамокоВест

Дойче Веле: Правнуците на някогашните османски поробители превземат отново Балканите

Споделете ни в

Сто години след Балканските войни правнуците на някогашните османски поробители превземат отново Балканите. В предните редици на това ново нашествие са турските сапунки, а редом с тях – големите турски инвестиции, пише „Дойче веле“.
На Балканите думата “бакшиш” няма нужда от превод – разбират я еднакво добре и в Турция, и в България, и в Сърбия, и в Македония. Но само това да беше: българите обичат да си похапват бюрек, сърбите – ратлук, румънците – рахат, а гърците – мусака.
Повече от 500 години продължава османското господство на Балканите. След Балканските войни през 1912/13 г., когато се извършват масови преселения на турско население, по-голямо турско малцинство остава само в България. Една разходка из базара на Сараево е достатъчна, за да се долови силното османско влияние. Неслучайно наричат града “врата към Ориента”. В местния университет турците са най-многобройната група сред чуждестранните студенти.
Корените на балканските вражди

Балканите са регион, който е труден за разбиране. Първоначално съюзници, а после върли врагове, българи, гърци, сърби, черногорци и румънци воюват всеки срещу всеки. Именно в Балканските войни е посято зрънцето на сръбско-албанския конфликт около Косово. Там са и корените на всички други спорни въпроси, които и до днес тровят отношенията между гърци, македонци и българи. А ледът между българи и румънци започва да се топи истински едва след едновременното им приемане в ЕС преди 5 години.По всичко личи, че съвременниците на някогашните поробени народи нямат нищо против да живеят в мир с наследниците на Османската империя – турците. Само една Гърция си има собствено мнение по въпроса. Във всички останали балкански страни турското влияние в политиката и икономиката е силно осезаемо. Откакто Турция вече не е “болният човек на Босфора”, а истински “икономически тигър”, тя е желан инвеститор навсякъде на Балканите. Страните с многобройно мюсюлманско население като например Албания и Босна и Херцеговина поддържат много тесни контакти с правнуците на някогашните османци. Но и Македония извлича ползи от добрите си връзки с Анкара – Турция е не само най-важният военен партньор на Македония, но и основен адвокат на македонците в спора им с гърците. Турски фирми разширяват летищата в Скопие и Охрид и променят облика на македонските градове: през юли в Скопие започна строителството на 42-етажна кула – най-високата сграда в Македония.
Нашествието на сапунките

Също и България поддържа добри политически и икономически отношения с наследниците на Османската империя – има планове за изграждането на високоскоростна железопътна връзка между София и Одрин.С турците успешно флиртуват и сърбите: подписаният през 2009 г. договор за свободна търговия откри пътя за турските инвестиции в страната. А миналата година турски пратеници успяха да тушират напреженията сред мюсюлманите в сръбската област Санджак. Напоследък обаче турците превземат Балканите най-вече със своите сапунени сериали, в които списание “Тайм” дори вижда тайната на успеха на премиера Ердоган. От София до Сараево, от Букурещ до Атина – навсякъде сълзливите семейни саги от Босфора превземат нови и нови територии.

2 thoughts on “Дойче Веле: Правнуците на някогашните османски поробители превземат отново Балканите

  1. Руснаците като ни превзеха загазиха. Европа ни превзе малко и тя загази. Ние също сме загазили. „Османските проробители“ не са все още. А мне все равно. На турски не знам как е.

  2. “ Една разходка из базара на Сараево е достатъчна, за да се долови силното османско влияние.“………..а една разходка из Родопите направо те остава замислен къде си.Там и хляб не можеш да си купиш ако не знаеш турски.А уж е България…

Comments are closed.