СамокоВест

Доверието в правителството пада, недоверието – расте

Споделете ни в

Резултатите от изследване на „Алфа Рисърч” показват, че правителството губи 2% от рейтинга си (от 20% на 18%), а недоверието нараства от 46% до 48%. Социолозите коментират, че това се дължи на два паралелни по-дълбоки процеса. От една страна кабинетът получавал подкрепа за редица конкретни политики и действия като – развитието на инфраструктурата, усвояването на еврофондовете, предприетите стъпки за диверсифициране източниците на газ и собствените сондажи в Черно море, справянето с бежанската криза, борбата с контрабандата, по-активно развитие на доболничната помощ чрез увеличаване на направленията за преглед при специалист.

Но 58 % от хората са на мнение, че пълен мандат на правителството е най-добрият вариант за страната, а едва 17 % са за бързи предсрочни избори.

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, но БСП бележи лек ръст, както и националистическите формации. Реформаторският блок започва да губи енергията от участието си във властта и се отмества леко надолу. ДПС е под обичайните си нива за социологически проучвания, но още не е ясно дали избирателите просто се въздържат от изразяване на позиции, или част от тях се преориентират към новата партия ДОСТ на Лютви Местан.

Парламентът продължава да губи обществено доверие. То стигна дъното от 7.5% доверие срещу 59% недоверие.
Около 59% от българите възнамеряват да гласуват във вота за президент
. Високият интерес е показан на базата на резултатите от регулярното тримесечно независимо проучване на агенция „Алфа Рисърч“, проведено между 8 и 14 юни.

Около 40 % от хората твърдят, че са чували и за двата референдума – и за този на Слави Трифонов, и за този на Веселин Марешки.