СамокоВест

Днес честваме Светите безсребреници Козма и Дамян

Споделете ни в

kozma damyanНа 1 юли всяка година Православната църква прославя светите безсребреници Козма и Дамян. Българската православна църква чества за пореден път на този ден през годината небесния покровител на българския народ Св. Йоан Рилски Чудотворец с празника, отбелязващ пренасянето на светите му мощи в Рилската света обител. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия.
Братята били родени в Асирия, Мала Азия в семейството на грък езичник и християнка. Те изучили целебните свойства на билките и се прочули като целители. В житието им са описани способностите им да лекуват слепота, куцота, рани по тялото. Затова българите ги наричат “светите врачове” или “врачи” .
Братята Козма и Дамян помагали и не взимали от никого нищо, затова хората ги нарекли безсребреници – безвъзмездни лекари. След смъртта им над гроба им бил построен храм, в който ставали много чудеса. Светците са покровители на знахари, баячки и билкари и имената им се споменават в баяния против болести и уроки. Най-ранните техни икони у нас са от 12 век. В деня на братята лечители се спазват някои забрани – жените не работят, за да не се разболяват семействата им и домашните животни. Стопанките месят и раздават пити за здраве. Срещу празника болни и хроми хора отиват да преспят по поляните в близост до черква или параклис, чийто патрон са светците, а на сутринта измиват лицата си с вода от близкия лековит извор – аязмо.