СамокоВест

Днес празнуваме Възнесение Господне – Спасовден

Споделете ни в

По това ще познаят всички, че сте Мои ученици ако любов имате помежду си” (Йоан 13 :35)

В четвъртък на Шестата седмица след Пасха Православните християни празнуваме Възнесение Господа Бога и Спасителя наш Иисус Христос. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата.

Още докато бил с учениците Си, преди Своите страдания, Христос им обещал, че ще им изпрати Св.Дух, казвайки : „За вас е по-добре Аз да замина; защото, ако не замина, Утешителят няма да дойде при вас” (Йоан 16:7).

Този светъл празник Възнесение Господне българският народ нарича Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.
В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях – Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.
Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.
Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна.