СамокоВест

Дневният харчлък на българина е 13 лева. За храна отиват 4,20

Споделете ни в

Харчим по 13 лева на ден, като за храна на човек от домакинството отиват 4.20 лв. Това показват данните на Националния статистически институт за третото тримесечие на годината.
Разходите растат по-бързо от доходите. Макар да има леко повишение на доходите през юли-септември спрямо предходното тримесечие, то още не може да компенсира изоставането от края на миналата и началото на тази година. На годишна база от НСИ отчитат намаляване с 47 лв. на дохода на член на домакинството – до 1195 лв. А доходът от заплата на човек е намалял за 1 година с 8 лв. до 649 лв. За юли, август и септември разходите на българина са достигнали 1147 лв.
Очаквано, за времето на летните отпуски, харчовете за отдих, свободно време и култура са скочили най-много – от 34 лв. на 61 лв. за всеки член от домакинството. С около 4 лв. са се увеличили разходите заради изплатен кредит или даден заем. В същото време българите заделят по-малко на влог – 23 лв., или с почти 10 лв. по-малко от предходните три месеца. Увеличение има още и на разходите за храна (с 24 лв. до 379 лв. на човек), за облекло и обувки (с 10 лв. до 45 лв.), за жилище, вода и ток (с над 20 лв. до 144 лв.). Расте и сумата, която отделяме за алкохол и цигари – от 44 лв. на 48 лв. В същото време за здраве също сме дали повече – с по около 7 лв. повече на човек, или около 57 лв.
През лятото българинът все по-често е посягал към спестяванията си, прибягвал е до кредити или е вземал заеми от близки. През третото тримесечие на човек се падат изтеглени близо 45 лв. от заделените пари при едва 22 лв. през второто тримесечие на годината.