СамокоВест

Дискусионен форум – 10 години България в ЕС, се проведе в Самоков

Споделете ни в

Десетте години членство в ЕС и възможностите, които предоставя Българското председателство през 2018 г., бяха обсъдени на форум в Самоков

Самоков бе втората община от Софийска област, в която се проведе дискусионен форум, посветен на юбилейната десета година от членството на Република България в Европейския съюз и предстоящото през 2018 година Българско председателство на Съвета на ЕС. Събитието се организира от Областната администрация на Софийска област в партньорство с община Самоков и е част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2017 г.

Събитието събра в заседателната зала на хотел „Арена“-гр. Самоков официални лица, сред които Заместник областният управител Галя Георгиева, народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев, кметът на Самоков Владимир Георгиев, Рая Гутуранова – експерт Дирекция „Координация по въпросите на ЕС” към Министерския съвет, както и кметовете на кметства от общината, експерти от Областната и общинската администрация, директори на учебно-възпитателни заведения, граждани.

Дискусионният форум откри Заместник областният управител, която поздрави екипа и ръководството на община Самоков за присъдения им през миналата седмица Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Визирайки темата на форума. Галя Георгиева подчерта, че именно Самоков е една от общините в Софийска област, които са пример за пътя на развитие и облагородяване, изминат с целенасочена работа и с помощта на европейските фондове през десетте години от българското членство в Съюза.

Отправяйки приветствие към присъстващите, кметът на Самоков Владимир Георгиев на свой ред сподели равносметката, че постигнатото в града и общината е плод на усилена работа, но и на новите възможности, които Европейският съюз предложи на страната ни след нейното присъединяване.

Видео обръщения към участниците във форума отправиха и от българския Еврокомисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и д-р Андрей Ковачев – член на Председателството на Европейския парламент.

Последваха две презентации. Първата от тях направи Заместник областният управител Георгиева. Тя акцентира върху основните моменти от десетгодишното членство на България в ЕС, след което запозна аудиторията с логото и слогана на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и с посланията и политиките, които страната ни ще следва докато е ротационен председател.

Красимира Костадинова – Началник отдел „Европейски програми“ в община Самоков представи проектите, реализирани с европейско финансиране на местно ниво. Те бяха подредени и във фотоизложба, която гостите на събитието разгледаха.

В рамките на дискусията Рая Гутуранова сподели, че първите шест месеца на 2018 г. са шанс за страната ни да бъде деен участник при определянето на новата посока за развитие на Европейския съюз, спрямо желанията на неговите граждани. Тя препоръча и Самоков да се възползва максимално от възможността да е сред градовете-домакини на прояви в рамките на българското председателство.

Събитието завърши със специален музикален поздрав от Вокална група „Медени звънчета“ при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“.