СамокоВест

Диригент Дора Христова с отличие от Сдружение „България си ти“

Споделете ни в

dirigent dora hristovaДиригент Дора Христова е добре позната на любителите на хоровото изкуство в Самоков. От 1972 до 1974 година тя ръководи хор „Рилска Песен“ към Читалище-паметник „Отец Паисий“. Напълно заслужено Сдружение „България си ти“ отличи женския вокален ансамбъл на Българското радио и телевизия „Мистерия на българските гласове“, с диригент Дора Христова. Под нейно диригентство певиците изнасят над 900 концерти в едни от най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка.
Една от най-емоционалните награди на Сдружението е в категория доброволчество. Миналата година наградата бе присъдена на един млад самоковец – музиканта Момчил Атанасов. Нашият съгражданин бе отличен, че с риск за собствения си живот участва в спасяването на десетки българи, пострадали при наводненията.
За четвърта поредна година Сдружение „България си ти“ отличи 10 видни българи за техния принос към обществото, културата и спорта. Тържествената церемония се състоя снощи, 29 февруари в Народен театър „Иван Вазов‘‘. Специално за церемонията пристигна лично Бьорн Нилсон, който от 2008 година е председател на Кралската Шведска Академия за инженерни науки (IVA). Ученият връчи лично първата почетна статуетка за вечерта. От сцената на Народен театър той приветства своя колега и приятел, академик Стефан Воденичаров, председател на БАН, който сдружението отличи за неуморна му работа през годините.
На четвъртата поред церемония с почетен знак бе награден и социологът доц. Иво Христов, който безспорно е най-точният анализатор на политически събития в страната, за което е чест гост на всички родни медии. За своята смелост и всеотдайност, сред наградените снощи беше и героят от магистрала „Хемус“, пожарникарят Кирил Дикански. Огнеборецът с риск за своя собствен живот участва в спасяването на шофьор на катастрофирал тир, като повече от 20 мин вися от мост. Традиционно сдружението отличи и  българска медия. Тази година заради своята безпристрастност и професионализъм приза грабна телевизия „БИТ“, а статуетката взе Анна Колева, мениджър комуникации на медията.
Група български деца донесоха на страната ни много мигове на гордост. Български ученици се пребориха с 85 държави и завоюваха 5 медала на Международната олимпиада по физика, която се проведе през юли в Мумбай, Индия. Даровитите малки учени от Националния отбор по физика бяха сред лауреатите снощи, с което „България си ти“ не само подчерта техния успех, но и пожела много успехи на децата за в бъдеще. За принос към родното образование почетна статуетка бе присъдена и на Техническия университет в София. В най-голямото висше учебно заведение в страната се обучават над 11 000 млади специалисти в сферата на инженерното образование и наука. На церемонията, за да вземе отличието присъства лично ректорът на университета проф. Георги Михов. Традиционно „България си ти“ отличи посолство за топли дипломатически отношения. За 2015 година, заради добри търговски и културни връзки призът бе присъден на Китайското посолство у нас. Кой е Димитър Асенов – Тайсъна, това научи цяла България през изминалата година. 18 – годишният боксьор грабна златния медал на последното Европейско първенство.
За принос към родната култура и изкуство, приз взе душата на родния театър, вечно усмихнатата Татяна Лолова. Развълнувана, комедийната актриса получи своята статуетка лично от председателя на Народното събрание, Цецка Цачева. Лолова не скри радостта си и с емоционална реч благодари на всички, не само от сдружението, но и на своите колеги и приятели и за пореден път предизвика бурните аплодисменти на публиката.
Наградите на Сдружение „България си ти“ са в памет на писателя, хуманитарист и литературен критик проф.д-р Тончо Жечев. Почетните статуетки, които получиха наградените за приноса си в развитието на българското общество, са изработени от видния наш скулптор проф. Евгений Кузманов. Негови пластични творби и рисунки са притежание на Национална художествена галерия, СГХГ и частни колекции във Франция, Холандия, Белгия, Германия и Русия.