СамокоВест

Димитър Делчев: Строеж на АЕЦ „Белене“ е приемлив само като частен проект без финансови гаранции от държавата

Споделете ни в

Строеж на АЕЦ „Белене“ е приемлив само като частен проект без финансови гаранции от държавата и ангажимент за изкупуването на електроенергията, заяви от парламентарната трибуна по време на парламентарния контрол Димитър Делчев, народен представител от Реформаторския блок.

Всяко бъдещо правителство трябва да отстоява тези принципи, категоричен бе Делчев и подчерта, че само проект, който се развива и печели на пазарен принцип, може да бъде успешен.

Основна цел при преговорите и търсенето на решение трябва да бъде интересът на българската държава и връщане на платените до този момент средства, добави той.

В отговора си вицепремиерът Дончев заяви, че се водят разговори с потенциални инвеститори, които имат интерес от либералния пазар на ток у нас и са информирани, че държавата няма да дава гаранции за изкупуването на енергията. Той добави, че при евентуално препродаване на техниката на друга държава не е сигурно, че България ще може да възстанови изцяло средставата, които са похарчени за построяването на реакторите.