СамокоВест

Димитър Делчев: Реформаторският блок ще се бори за пълна съдебна реформа. Няма да правим коалиции с ДПС и БСП по места.

Споделете ни в

dimitar delchevРеформаторският блок показа, че ще се бори до край за съдебна реформа. Лично не съм удовлетворен от последния вариант на конституционните промени – отпаднаха важни неща като явния вот във ВСС, които щяха да доведат до реална промяна във функционирането на съдебната система. Това заяви народният представител Димитър Делчев – секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии, в интервю за Радио Пловдив.
Той припомни, че конституционната процедура е в начален етап и между първо и второ четене ще се внасят изменения в основните текстове. Амбицирани сме да внесем допълнения, които да върнат това, което отпадна и ще продължим да се борим за пълна съдебна реформа, която да има реален ефект, подчерта Делчев и обърна внимание на отлагането на първото четене на Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта. Нямаше воля преди ваканцията този закон да бъде приет на първо четене и да дадем сигнала и на обществото, и на чуждестранните ни партньори, че България иска да се бори с корупцията. Затова и предложихме да се изготви една пътна карта на управлението, която да дава ясни срокове кога и какво влиза в Народното събрание, за да не настъпват повече такива ситуации, настоя Димитър Делчев.
Народният представител припомни решението, взето от Изпълнителния съвет на ДБГ вчера, да даде срок до 1 септември да бъде подписано коалиционното споразумение между партиите в Реформаторския блок. Смятаме това за един положителен стимул към нашите партньори да се вземат по-рано и по-бързо решенията, за да можем да се подготвим
по-добре за изборите, заяви още Димитър Делчев.
Той подчерта, че РБ се стреми навсякъде издига собствени листи и кандидати за кметове и общински съветници на предстоящите местни избори, и търси подкрепа от други политически сили за конкретни кандидати.
Изрично сме сложили в коалиционното споразумение, което предстои да бъде подписано, че коалиции с ДПС и БСП няма да се правят по места, категоричен бе Делчев.