СамокоВест

Димитър Делчев: РБ не иска промени в Изборния кодекс в 6 без 10

Споделете ни в

reformatorsko blokРеформаторският блок е против промени в Изборния кодекс. Трябва да има ясни правила, които не се сменят в 6 без 10 преди избори. Има нужда от промени в кодекса, но ще бъдат обсъждани след предстоящите избори за местна власт. Това каза в „Кой говори“ по Дарик радио Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на
правната и вътрешна комисии.
Попитан за преференциалното гласуване Делчев, обяви, че Реформаторският блок е против увеличаване на прага при преференциите и няма да допуснем вдигането му до степен, която да обезсмисли гласуването за личност, коментира още той.
От Реформаторския блок ще внесем предложения за изменения в Закона за гражданската регистрация, за да се спре т.нар. изборен туризъм, каза още Делчев. Местната власт ще е задължена да проверява всеки подаден сигнал, при отказ ще бъдат налагани санкции, добави той. Димитър Делчев обяви, че е внесъл в деловодството на НС въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова
свързан с изборния туризъм. Народният представител пита министър Павлова за броя на новите адресни регистрации във всички общини в страната за последните 7 месеца, както и какво е съотношението на новорегистрираните жители в общините през този период спрямо предишния, който не касае местните избори. От отговора трябва да стане ясно и дали има регистрирани големи групи от хора на един и същи адрес, в нарушение на закона.
Получавам много сигнали от различни райони в България за регистрация на необичайно голям брой хора с цел гласуване в полза на един или друг кандидат на идните избори, коментира Димитър Делчев. Тъй като няма достатъчно данни за новите адресни регистрации, бих искал министърът, който отговаря за това, да представи информация, която ще ни позволи да установим в кои общини има аномалии, каза още той.
Според думите му ако в някоя община броят на жителите е нараснал значително в първите месеци на годината преди да изтече законния срок за уседналост, това ще е ясен маркер за манипулация на предстоящия вот. От Реформаторския блок няма да гледаме безучастно, докато някой се опитва да печели изборите с фокуси, категоричен бе Делчев.

One thought on “Димитър Делчев: РБ не иска промени в Изборния кодекс в 6 без 10

  1. Г-н Делчев, бихте ли си отговорили на следния въпрос. Ако в момента сте в коалиция с АБВ има ли пречка да управлявате заедно с БСП. Отдолу г-н Делчев се вижда ясно, че когато принципа е липсата на принципи някои се издигат много … много нагоре, ако приемем че парламента е такова място. С две думи засега 5+1 прави пенсионна реформа.

Comments are closed.