СамокоВест

Димитър Делчев: Няма да стимулираме през държавния бюджет министерствата, които не правят реформи

Споделете ни в

dimitar delchevНяма да стимулираме през държавния бюджет министерствата, които не правят реформи. С бюджета за 2015 година се прие да има намаляване с 10% на средствата на министерствата, които да се спестят от реформа в
администрацията, половината от тях, сред които е и МВР, не го направиха и ние няма да допуснем в бюджета за следващата година да бъдат заложени по-високите суми. Допълнителни средства се дават срещу реформи.
Това каза пред радио К2 Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната и вътрешна комисии в парламента. Освободените пари от реформа в администрацията трябва да се насочат към образованието, културата и местната власт, добави народният представител.
Делчев поясни, че депутати  от РБ внесоха днес предложения за изменения на Закона за бюджета на ДОО, чиято цел е намаляване на средствата за инвалидни пенсии, с които има много злоупотреби, и
освободените финансови ресурси да бъдат пренасочени към обезщетенията за безработица. Инвалидните пенсии са около 40% от всички пенсии, което е знак, че системата има нужда от спешна оптимизация. В същото време сумата, която получават безработните, не е променяна от 2011 година. При реална реформа и контрол при обезщетенията за инвалиди ще се освободят необходимите 5 млн. лева, добави той. Ще направим и предложения за промени в бюджета за следващата година, обяви Делчев.
Ако искаме да има повече пари в бюджета, трябва да има работеща икономика и повече инвестиции, затова са похвални усилията на Държавната агенция по инвестиции и на Министерството на икономиката, които събраха над 100 инвеститори на форума в Китай и представиха възможностите за развитие на бизнес у нас.