СамокоВест

Димитър Делчев: Единственият кандидат за президент с ясно послание за сигурност и добър стандарт на живот на хората е Трайчо Трайков

Споделете ни в

Единственият кандидат, който има ясни политически послания и визия за президентската институция е Трайчо Трайков. Дори и Цачева, като кандидат на най-голямата партия, при представянето си не говори за приоритети, а за майчинство. Трайков, напротив, посочи политиките на РБ за президентския мандат: сигурност на хората през реформи в образованието, здравеопазването, борбата с корупцията и укрепването на институциите и правовия ред, довършването на съдебната реформа и мерките за повишаване на доходите на хората – това зависи от президента. Това каза в предаването „Референдум“ по БНТ Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и председател на Предизборния щаб на „Движение България на гражданите“.
Трайчо Трайков и ген. Събев са истинската дясна кандидатура, която се отличава с необходимата гражданственост и компетентност и ще бъдат гарант за евроатлантическата насоченост на страната, каза Делчев. Той добави, че са патриотично настроени, защото патриотизмът е хората в България да живеят сигурно, спокойно и с високи доходи. Делчев припомни, че в приоритетите на кандидат-президентската двойка е сигурността и в образованието, здравеопазването, независимостта в енергетиката и връщане на независимостта на институциите.
Българските граждани слушат и избират най-добрите кандидати. Действията на правителството показват, че водещ е националният интерес. Видяхме това и при подкрепата за образованието, за която вицепремиера
Кунева от месеци настоява, от страна на министър-председателя и финансовия министър и целия МС – това увеличаване на парите за образование е гаранция, че мнозинството изпълнява политическата си програма и реформата в сектора няма да спре, както се надяват от БСП, добави Делчев.
По думите му, държавният глава трябва да знае кога да бъде партньор на изпълнителната власт, но и да може да казва категорично „не“, когато е необходимо и е в интерес на гражданите, при грешки в управлението или закони в ущърб на обществото, каза още Делчев. Цачева е лоялният на ГЕРБ кандидат, техният партиен кандидат, и не може да казва „не“ на Борисов, за разлика от Трайков и Събев, които нямат началници и могат да отстояват своите ценности и принципи, допълни реформаторът.
Относно кандидатурата на България за ООН Делчев бе категоричен, че България има само един кандидат и това е Кристалина Георгиева. Според думите му другата българка е станала кандидат под силния натиск на АБВ, които отстояваха кандидатура на руската държава. Това стана ясно и от събитията, предхождащи кандидатурата и хората, които настояваха за Бокова – Първанов, който направи и „големия шлем“ с Русия и заради когото държавата ни ще плаща на Москва над 2 милиарда, добави каза още депутатът.
Надявам се ходът на правителството да е внимателно премерен и да е предшестван с достатъчно дипломатически сондажи и да продължат усилията в тази насока, за да може България да има успешна кандидатура и да не пострада репутацията на страната, коментира Делчев.