СамокоВест

Димитър Делчев: ГЕРБ са в паника и се опитват да нагодят изборните правила за себе си

Споделете ни в

ГЕРБ загубиха първите си избори преди 2 месеца и в паниката си се опитват да нагодят изборните правила, както е най-изгодно за тях самите. Това каза в студиото на бТВ Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната комисия в парламента.
Ако имаше искрено желание за промяна, то вече трябваше да е започнал широк дебат по мажоритарното гласуване, районирането и премахването на „мъртвите души“ от избирателните списъци, коментира Делчев. Според думите му изводът от единственото широко обсъждане, за което от Блока са настоявали, е, че внесените предложения за промени на Изборния кодекс ще доведат до „счупване“ на демокрацията. Ако това е целта, ние, от РБ, ще се противопоставим, категоричен бе той.
Докато ГЕРБ се опитват в последния момент да прокарат това, което на тях им харесва в Изборния кодекс, антикорупционният закон, който трябваше да разгледаме преди 7 месеца, отново е оставен на трупчета, до второ четене, добави Делчев. В това време се подминава и фактът, че на следващите избори трябва да има машинно гласуване във всяка секция, но отговорните лица в правителството не са направили постъпки за започване на обществената поръчка, за да не бъде нарушен законът още на предсрочните избори, припомни Делчев.
Депутатът подчерта, че в спора за мажоритарното гласуване се забравя и въпросът за намаляване на партийната субсидия, по който РБ има предложение година преди провеждането на референдума. Ако искате да се съобразим с мнението на хората, нека започнем разглеждане на предложението ни за намаляване на партийните субсидии чрез регресивна скала, обърна се към депутатите в студиото Делчев. Скалата дава възможност на партиите да не са зависими от олигарси, както да могат да упражняват политическата си дейност, чрез регресивно намаляване на субсидията за получен глас като след 1 млн. гласа тя е 11 стотинки.
Охолно е да имаш 20 млн. на влог и в същото време да се говори за 0 лв. субсидия за партиите, както правят ГЕРБ, отговори Реформаторът на предложението на Кирилов за намаляване на субсидията за партиите.
ДПС да говори за принципи е нагло, отговори Делчев на обвинения на ДПС относно кабинета и подчерта, че правителството е работело добре и е постигнало резултати по управленската програма, която е публична.
Започнаха големите реформи в здравеопазването, образованието, правосъдието, даде пример депутатът.