СамокоВест

Димитър Делчев: Въвеждането на електронното гласуване е равносилно на избирателна урна във всеки дом

Споделете ни в

Въвеждането на електронното гласуване е равносилно на избирателна урна във всеки дом независимо дали е в България или в чужбина, каза от парламентарната трибуна при обсъждането на промените в Изборния кодекс Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.

Ние предложихме да отпадне ограничението от 35 броя на секции в рамките на ЕС. Спорът за това колко и къде да са секциите в чужбина ще е безпредметен, когато се въведе изцяло електронно гласуване, което подкрепиха милиони граждани и приехме в Народното събрание, каза Делчев.

Трябва да е ясно, че предложението за падане на ограничението на броя от 35 секции в ЕС е добро, тъй като България е част от Европейската общност. Нормално е законодателството да прави разлика между Европейския съюз и трети държави, добави той.

Всички българи, независимо къде живеят, трябва да участват активно в демократичния процес в страната, затова сега ще имат достатъчно възможност да гласуват в секциите, а през 2018 г. да гласуват електронно, категоричен бе той.