СамокоВест

Димитър Делчев внесе питане към Министъра на земеделието и храните относно поголовната бракониерска сеч, незаконното назначение на директор и блокирания дърводобив в Общинско лесничейство-Самоков

Споделете ни в

dimitar delchevНародният представител Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторски блок, член на правната и вътрешна комисии, внесе в деловодството на Народното събрание въпрос към министъра на земеделието и храните за състоянието на горите в самоковско и проблемите в Общинското лесничейство.
В питането си към министър Десислава Танева парламентаристът посочва – „Получавам множество сигнали от граждани на Самоков за незаконно изсичане на дървета и оголване на цели декари земя, както в градските паркове, така и около селата, затова бих искал министър Танева да ми предостави конкретни числа, както за изсечената дървесина, така и за резултатите от направената горска инвентаризация”. В тази връзка Делчев пита има ли констатирани незаконни сечи на територията на Община Самоков и какъв е техният размер, както и колко са наказаните нарушители.
Народният представител посочва, че през 2014 година кметът на града е назначил ръководител на Общинското лесничейство, без той да има необходимото по закон образование и поради това всички издадени разрешителни за сеч са отменени и се затруднява работата на заетите в сектора.
По повод казуса с блокирания дърводобив Димитър Делчев е изтъкнал: „В последните седмици местната общественост и особено работещите в горския сектор изразяват притесненията си във връзка с масовата отмяната на позволителните за сеч, издадени от Общинското лесничейство в гр. Самоков. Причината за незаконосъобразността на актовете е, че в противоречие с чл. 181, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 4 от Закона за горите през 2014 г. кметът на Самоков е назначил за директор на общинското лесничейство лице, което няма изискуемото образование, за да извършва предписаната му от закона дейност.” В питането се посочва още – „Това назначение очевидно не е в компетентността на повереното Ви министерство, но то и подчинените му органи имат обща компетентност да контролират дейностите в горите и поради тази причина считам, че е необходимо да вземат отношение във всички случаи на нарушения в сферата на горите.”
Абсолютното спиране на сечите не е адекватна мярка, тъй като тя води до загуби за бизнеса, но няма преки последици за извършилите нарушение, коментира Димитър Делчев. Компетентните органи трябва да се самосезират и да наложат санкции на престъпилите закона, добавя той и пита министъра на земеделието и храните:
„Какви действия ще предприеме подчиненото Ви министерство и неговите структури за отстраняване на нередностите в Общинското лесничейство и наказване на нарушителите и лицата, допуснали извършване на нарушения?”