СамокоВест

Димитър Делчев: Антитерористичните мерки трябва да са основен приоритет

Споделете ни в

Не бива да чакаме да се случи трагедия, за да предприемем действия срещу тероризма. В несигурната обстановка, в която се намира Европа, антитерористичните мерки трябва да са основен приоритет. Приемането на Закона за противодействие на тероризма е стъпка в посока на по-добра превенция и повече сигурност в България. Това коментира пред радио К2 народният представител Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешната комисии.
Законът може да е по-добър. Реформаторският блок ще подкрепим принципно идеята на законопроекта и ще предложим конкретни текстове между двете четения, каза още Делчев. Необходимо е да се въведе максимален срок, в който може да продължи една антитерористична операция, за да не се допуска злоупотреба със специалните правомощия на службите, дори и след отпадане на опасността. За да защитим гражданските права от потенциални нарушения, трябва да се мисли за по-бързо производство при жалби на
гражданите, добави той. Делчев припомни, че във вътрешната комисия са приети промени в Закона за туризма, според които всички нощуващи в хотели ще бъдат регистрирани чрез електронна система, до която МВР ще има достъп и ще бъде улеснена работата на органите по сигурността. Тази система трябва да се използва и при предотвратяването на терористични актове, коментира той.
Според народния представител включването на военните в борбата с тероризма е много необходимо, за случаите когато дадена терористична атака е от такава висока степен, с която само армията да може да се справи.