СамокоВест

Димитровден е! На празника се прави „вървяна пита”

Споделете ни в

Днес Българската православна църква почете с  празнични богослужения паметта на Св. великомъченик Димитър. Светецът, за чието покровителство, си съперничат българи, гърци, сърби и руснаци, е роден в Солун през III. Наследява баща си като управител на града, но е хвърлен в тъмница заради вярата си в Христос. Убит е в тъмницата без да дочака съд и присъда. Смята, се че Димитър Солунски загубил живота си, докато се молел. Християнската църква го обявява за светец, а жителите на града го приемат за свой покровител. В иконографията го изобразяват като воин, яздещ червен кон и пробождащ с копието си езичник.

„Георги носи лято, а Димитър – зима“. Това гласи стара народна поговорка. Във вярванията на българите Свети Димитър е по-големия брат на Свети Георги Победоносец. Според традицията днес е ден за „разпускане“ и плащане на надници. Смята се, че е много важно какъв ще бъде първият гост – също като на Игнажден. Вярва се, че ако първите полазници са момчета през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако полазникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодовита и благополучна. Народните вярвания сочат още, че ако срещу празника месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще се пълнят с мед, а кошарите пълни с агнета. Иманярите пък вярват, че в нощта на Димитровден небето „се отваря“ и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

На Димитровден започват годежите и сватбите, момите извиват сглядно хоро пред ергените и техните родители. На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле — с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. На този празник се прави „вървяна пита“ за всички деца, които са проходили през изминалата година. По време на ритуала се гадае какъв занаят ще подхване детето, когато порасне. На голяма тепсия се подреждат предмети, олицетворяващи различните занаяти. Този от тях, който избере детето, показва професията, с която ще се изхранва цял живот.

One thought on “Димитровден е! На празника се прави „вървяна пита”

  1. А ако нямаш пари за хляб какво се прави ?

Comments are closed.