СамокоВест

Детски отдел на Общинска библиотека отново стана работилница за Великденски яйца

Споделете ни в

velikdenИ този Велики четвъртък Детският отдел на Общинска библиотека покани децата на Самоков да боядисват яйца. Материалите за това мистично тайнство са осигурени от Библиотеката. Обичаят да се боядисват яйцата в червено символизира кръвта Христова, а освещаването на пет яйца – с петте рани Христови.
Според някои теории Мария Магдалена има ключова роля в създаването на великденската яйчена традиция. Една от теориите твърди, че три дни след разпването на Иисус Мария Магдалена посетила гробницата му, носейки кошница със сварени яйца, за да ги раздаде на сутринта на другите прииждащи жени. Когато тя сигнала до гробницата и я видяла отворена и празна, яйцата в кошницата се оцветили в ярко червено.
Друга легенда разказва как след възкресението на Иисус Мария Магдалена отишла да говори с римския император Тиберий. Тя влязла при него с думите „Христос Воскресе“, а Тиберий отговорил: „Той е толкова възкръснал, колкото това яйце е червено!“, посочвайки според първата версия яйце на близката маса или според втората – яйце в ръцете на самата Мария Магдалена. Щом императорът рекъл своите присмехулни слова, мигом яйцето станало червено.
Стародавните български традиции повеляват още преди изгрев слънце на Велики четвъртък да се боядисат яйцата. Първото яйце трябва да бъде задължително червено. С него се чертае кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се оставя пред домашната икона, за да пази дома.