СамокоВест

Депутатски благини – Александър Методиев Сали със заплата от 2196 лв., а Ирена Коцева с 3000 лв. от ГЕРБ и 700 лв. от парламента

Споделете ни в

Aleksandar Metodiev Sali 2Депутатите замразиха основните си месечни заплати на 2196 лева за половин година напред. Решението, което бе прието по предложение на шефа на парламента Михаил Миков, било „знак за солидарност с тежкия живот на българските граждани“. При 310 лв. минимална заплата и 245 лв. минимална пенсия, които за сега няма да се пипат, солидарността е повече от очевидна. Възнаграждението на самия Миков официално е 3394 лева. Разбира се в тези суми не влизат допълнителните възнаграждения, които както стана ясно, в повечето случаи са безотчетни.

Така че, от 19 юли 2013 година, когато Александър Методиев-Сали се закле като народен представител, по сметката му в парламента се начисляват най-малко 2196 лева месечно. Ако се сбъднат и останалите мераци на възмургавия депутатин – да влезе в комисиите по въпросите на спорта и на социалната политика, платата му ще скочи още повече. За сега оставяме без коментар колко лева ще му брои родният данъкоплатец, ако пожеланието, което Сали отправи сам към себе си – да бъде българският Барак Обама, вземе та стане истина. (Не)Дай, Боже всекиму.

Според публикация на вестник „168 часа”, депутатите на ГЕРБ получават заплата от 3 000 лева от партийната субсидия. За целта те са сключили договори за консултантски услуги. Договорите са тримесечни – за юни, юли и август. Подписани са със задна дата преди две седмици. Целта била депутатите да бъдат компенсирани за отсъствието си от парламента, което ги лишава и от заплати. По личното разпореждане на Бойко Борисов преди две седмици в централата на партията са били сформирани работни групи, в които влизат по няколко народни представители. Всяка от групите има за задача в рамките на три месеца да подготви доклад в ресора си, срещу което всеки депутат  ще получава по 3000 лв. Отделно от парламента им се превеждат по 700 лв., които са остатъка, след като се отчисли глобата за неучастие в заседания. От тук следва, че Ирена Коцева – другият представител на Самоков в Българския парламент, наред с Александър Методиев-Сали, ще получава месечно 3000 лева от партията и 700 лв. от Народното събрание. В крайна сметка и двете суми се изплащат от бюджета, сиреч от данъкоплатците. Едните под формата на субсидии за ПП ГЕРБ, а другите като полагащо се възнаграждение за „работата” на народните представители.

Така че, обруленият, опоскан, ограбен и мизерстващ български гражданин всеки месец ще плаща от джоба си близо 6 бона, за привилегията Александър Методиев – Сали да му кове законите, а Ирена Коцева да абдикира от работата в парламента в гордо мълчание.