СамокоВест

Ден на ромите. Според Бат’ Сали циганите радеят за благото на България.

Споделете ни в

aleksandar metodiev sali stolipinovo„Циганите са добри, изстрадали хора, които се стремят да допринесат по всякакъв начин за благото на България” – това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV в Деня на ромите депутатът от ДПС Александър Методиев – Бат’ Сали. „Негативното отношение към нас излиза от това, че политическите партии печелят дивиденти на гърба на ромите – когато има нещо негативно в нашата страна, то се приписва на ромите“, каза още той.
„Етикетът „циганин“, лепнат на моя етнос, трудно пробива в нашето общество. От десетилетия циганите сме гонени“, коментира ДПСдепутатът. „Навсякъде има зли зрънца – в един килограм жито винаги ще намерите гнило зрънце, но винаги, когато има негативизъм в цялата страна, обвинението е към ромите. Има голям процент битови инциденти в цялото общество. Медиите винаги се спират на негативните неща при ромите“, продължи с твърденията си за сегрегация и дискриминация спрямо етноса Бат’ Сали. Той обвини депутатите от Патриотичния фронт, че използват от трибуната на НС обидни думи и квалификации по адрес на ромите в България.
На въпроса на водещата обижда ли го думата циганин, ДПСдепутатът заяви, че се смята за циганин, не за ром и се гордее със своя етнос и произход. „Не харесвам думата ром, защото роми ни направи демокрацията, която е изкуствена в нашата страна. Ром е кафява алкохолна напитка в стъклена бутилка. Аз за себе си съм убеден, че съм циганин”, каза той. Относно отказа на гражданите на Кюстендил и на Дупница да бъде техен народен представител, Александър Методиев заяви: „“Нежелан съм, защото с моята поява промених статуквото на БСП в Кюстендил и Дупница“ и продължи – „Това си е техно право, всеки има право на негативно отношение към някоя личност или някой етнос. И днес ще посетя Кюстендилска област и София област. Ще раздаваме от името на моя екип и от ДПС пакети с храни за празника”.
За случващото се в ромската махала в Пазарджик, където ДАНС проведе серия от акции срещу разпространението на радикален ислям и недемократична идеология, Бат’ Сали коментира: „Ромите в Пазарджик са много добри хора, склонни към доброто, не към злото. Не съм се интересувал дали наистина има радикален ислям, но съответните институции ще проверят какви са радикалните възгледи на съответния етнос или съответната личност“.
По-късно днес, от парламентарната трибуна, Александър Методиев прочете декларация на групата на ДПС по повод световния Ден на ромите. Според прочетеното, преднамерената сегрегация и дискриминация на ромите на база предразсъдъци са сериозна язва за българското общество. „Политическата воля за разрешаване на тези толкова важни и актуални теми трябва да се подкрепи с коректни политически действия не само в парламента и правителството, но и заедно с местната власт, неправителствените организации и самата ромска общност. Трябва да сме партньори при решаването на тези задачи. Само в този формат на постоянно партньорство и взаимодействие, и диалог, би имало ползва и ефект”, се казва още в текста. „При търсене на тези решения, задължително условие е да се открият и онези нюанси в уважението на правата на ромската общност и заедно с това да се акцентира на факта, че е необходимо да се създават задължения от нейна страна към България. Проблемите на ромите са безспорно вътрешно-държавен въпрос, непосредствено свързан с интеграцията на етносите в обществото”. заяви Александър Методиев и продължи „Надигащият се напоследък глас на омразата, отказът от проява на елементарна толерантност и на уважение към една древна човешка култура, каквато е ромската, са много демотивиращи фактори за интеграция на ромите в обществото”. „Расизмът, ксенофобията и омразата нямат никакво място в демократичния свят”. С тези думи Бат’ Сали се обърна към колегите си в българския Парламент.