СамокоВест

Ден на Земята. Време е да дадем пример.

Споделете ни в

den na zemqta“Ние не сме наследили Земята от нашите предци,
ние я вземаме назаем от нашите деца”
Днес се чества Международният ден на Земята – един от най-големите международни, нерелигиозни празници. Тазгодишното мото е „Време е да дадем пример“. 22 април се чества от над половин милиард души по света.
Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда. Да си напомним, че майката Земя има нужда от нас – да я пазим, обичаме и най-важното – да не я променяме, защото и ние имаме нужда от нея. За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 година в САЩ и Канада. 20 години празникът е изцяло американски. След това, през 1990 година, започва да се чества като международен, а от 1993 година се отбелязва и в България.
В Деня на Земята се обединяват хора от различни прослойки – политици, държавници, различни организации, студенти и др., като се реализират различни дейности, с които да се подпомогне опазването на животинския и растителен свят на планетата.
Началото е сложено от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В организациите на Първия Ден на Земята се включват над 20 милиона американци от всички краища на Щатите. В резултат на това, се оформя мощно движение в защита на околната среда и се приемат закони за чист въздух и чиста вода на територията на САЩ. 20 години след това международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.
България е сред първите страни, които са се присъединили към международното отбелязване на Денят на Земята. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.