СамокоВест

Демонстрация на допълнително маркиране на дървесината се проведе в ДГС Самоков

Споделете ни в

markirane na darvesinaДнес в землището на село Поповяне, на територията на Държавно горско стопанство „Самоков“, се проведе демонстрация на допълнително маркиране на добитата дървесина с пластини с уникален идентификационен номер. Демонстрацията се проведе от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов и изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев.
От началото на месец май във всички териториални поделения на Югозападното държавно предприятие се въвежда допълнително маркиране на дървесината преди нейното транспортиране. Това е поредната мярка, предприета от Министерството на земеделието и храните, за повишаване на контрола при ползване и транспортиране на дървесина. Тази практика е отдавна позната и утвърдена в Европа. Според експертите технологията на производство на пластините не позволява те да бъдат сваляни или манипулирани.
По думите на инж. Дамян Дамянов, чрез прилагането на тази мярка голям процент от незаконно транспортираната дървесина ще бъде пресечен. Инж. Дамянов подчерта, че пластините не заменят, а допълват контролната горска мярка с подробна информация и се поставят едновременно с нея и непосредствено преди експедиция. „Определен е редът, по който се маркират различните асортименти. Идеята е, че дървесина без такава пластмасова пластина, ще бъде много по-лесно разпознаваема като незаконно транспортирана дървесина“, обясни инж. Дамянов.
При едрата строителна дървесина и облите занаятчийски материали задължително се отбелязва всяка отделна секция. Категориите средна и дребна строителна дървесина се маркират с по 3 пластини на плътен кубичен метър, а дървесината за технологична преработка и дървата за огрев – с една пластина на всеки пространствен кубичен метър.
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев заяви, че тази система за въвеждане на пластмасовите пластини защитава законността и икономическите интереси на субектите. Той обясни, че до края на месец октомври трябва да бъде разработена внедрена система за издаване на превозни билети за обекти за преработка на дървесина. „Това ще ни даде възможност да проследяваме пътя на дървесината от сечището до мястото, за което е предназначена“, подчерта инж. Кръстев. Той каза още, че въвеждането на допълнителното маркиране на дървесината ще струва над 6 млн. лв. общо на всичките шест предприятие, като очакванията са в близката една година поне половината от средствата да се възстановят от намалени кражби.