СамокоВест

Демографска катастрофа! Свободните места в средните училища и след третото класиране надхвърлят 54

Споделете ни в

В ПТГ „Н. Вапцаров“ и след третото класиране на учениците със завършен VII клас останаха свободни 23 места. Незаети са 11 места в специалност икономика и мениджмън , 3 свободни места има в паралелката по системно програмиране, 1 в компютърна техника и технологии и 8 в горско и ловно стопанство.

В СОУ „Отец Паисий“ в профил технологичен ИТ свободните места са 10. Незаети бройки в училището има и в паралелките след завършен осми клас.

Три свободни места има в паралелката с хуманитарен профил с изучаване на немски език в ПГ „Константин Фотинов“.

В Гимназията по туризъм за паралелките след осми клас има шест свободни места за хотелиери, седем за ресторантьори и 12 за работници в заведенията за хранене и развлечения.

Данните са показателни за демографската катастрофа в Община Самоков. Сайтът СамокоВест многократно е коментирал, че поради високата безработица, поради липсата на адекватна политика на кметската управа към младите семейства, заради несъздаването на привлекателна бизнес среда за инициативните, перспективата пред общината е ужасяваща. Не само защото за една година учениците са се стопили с цели две паралелки, а и защото социалният профил на населението тревожно се е влошил. Напускат образованите, знаещите и можещите. За сметка на това расте делът на необразованите, на демотивираните, на отказващите да се интегрират към общност, в която преди всичко се спазват законите и се участва активно в развитието й. Данните налагат незабавни действия от страна на местната власт. На първо място активни мерки за скоростното намаляване на безработицата поне наполовина. Подобряване на законността в общината чрез ангажирането на всички отговорни институции и работа в синхрон. Създаване на привлекателна среда за нормален бизнес. Обновяване и модернизиране на инфраструктурата в цялата община, като задължителна предпоставка за икономическо развитие.