СамокоВест

Двустранните договори с Русия за „Южен поток“ нарушават европейските закони

Споделете ни в

Двустранните договори за изграждането на газопровода „Южен поток“ между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия са в нарушение на законодателството на Европейския съюз и трябва да бъдат предоговорени от нулата, заяви Европейската комисия за EurActiv. Според Клаус-Дитер Борхард, директор по въпросите на енергийните пазари в Еврокомисията, нито едно от споразуменията с Русия не е в съответствие с еврозаконодателството. „Комисията прегледа тези междуправителствени споразумения и стигна до заключението, че нито едно от споразуменията не е в съответствие с правото на ЕС“, заяви Борхард. Изказването на представителя на Еврокомисията беше направено по време на събитие на Европейския парламент, на което присъстваха високопоставени представители, включително руският заместник-министър на енергетиката Анатоли Янковски и генералният директор на „Газпром“ за износа Александър Медведев. Според представителя на Еврокомисията има поне три сериозни проблема в сделките. На първо място това са правилата на ЕС за това, че една компания, в случая „Газпром“, която е и производител, и доставчик на газ, не може да едновременно да притежава продукцията и мрежите за разпространение. На второ място трябва да се осигури достъп на трети страни до газопровода, който да не е дискриминационен. По тази причина „Газпром“ не може единствен да има правото да е доставчик. Освен това трябва да се обърне внимание и на структурната на тарифите.

Засегнатите от споразуменията страни, в това число и България, са били уведомени за задълженията им по европейските договори и по договорите на енергийната общност, че трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да отговарят тези споразумения на европейското законодателство. Европейската комисия препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът „Южен поток“, да предоговорят споразуменията си с Русия, защото в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Това съобщи на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА. Холцнер заяви, че еврокомисията е запозната със съдържанието на споразуменията и засега те не отговарят на изискванията на законодателството на Европейския съюз за свободен достъп до преносната мрежа. Комисията предлага предоговарянето да бъде извършено на двустранна основа, но е в готовност да окаже необходимото съдействие, ако получи подобна молба, разясни тя.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер вече е изпратил писмо до руския министър на енергетиката Александър Новак, в което е обяснил казуса и е призовал руската страна „да погледне положително“ на възможността за предоговаряне на споразуменията с въпросните държави. Ако Русия откаже да предоговори условията за проекта „Южен поток“ със страните от ЕС, през които той ще преминава, те трябва да спрат изпълнението на двустранните споразумения с „Газпром“, каза още Марлене Холцнер – говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

2 thoughts on “Двустранните договори с Русия за „Южен поток“ нарушават европейските закони

  1. Дуки нарушават!В България всичко е законно. Кое правителство до сега е наказано за престъпвани на законите. Нарушават го гражданите. Те отнасят глобите и затвора. Не е ли така?

  2. До /Неам име, прекоро си не знаем – ДУКИ“ . Слушай музика … Прочетох че мутрите ставали нормални ако слушат музика, а кравите давали повече мляко. Не ли така Дуки ?
    http://www.youtube.com/watch?v=zKA3sD3QwtA

Comments are closed.