СамокоВест

Движение „22 септември”: Искат да превърнат България в опитен полигон на руските интереси

Споделете ни в

oresharski putinБезотговорно е, ако не осигурим енергийната си независимост от Кремъл. Българската позиция относно руско-украинската криза, оповестена от президента Росен Плевнелиев след проведеното заседание на КСНС, е правилна и съобразена с политиката на Европейския съюз. Това се казва в оценка на дясното Движение „22 септември“.

Въпреки съпротивата на българските прокремълски политици, изразената позиция за съобразяване и невъзпрепятстване на общите действия на ЕС спрямо анексирането на Крим, показва разбиране за реалната опасност прецедента да се превърне в практика за путиновата политика. За съжаление ЕС засега показва, че не е в състояние да наложи на московския режим санкциите, които заслужава. Отделен въпрос е доколко правилните външно политически стъпки на правителството са искрени или са продиктувани от неистовото желание на БСП за дълбоко инфилтриране в евроструктурите, откъдето впоследствие да прокарват кремълски интереси. Запазването на полуострова е жизнено важно за личното оцеляване на Путин. В условията на наложената диктатура, Путин съвсем не го интересува какви несгоди и лишения ще търпи собственият му народ.

Традициите на управленските практики от Ленин до Черненко му дават достатъчно основания да не се страхува от налагане на половинчати санкции и вероятно е готов да използва методите на натиска, и икономическата принуда спрямо доскорошните си европейски партньори. България е много вероятно да бъде използвана за опитен полигон за ответни мерки, в предвид на тоталната ни енергийна зависимост от Русия.

Дори да намерим решение на неизбежните проблеми със стокооборота и туризма, енергийните доставки увисват като дамоклев меч над мизерната българска икономика. Колкото и да сме симпатични на Норвегия и Катар, те няма как да ни снабдят с газ в близко бъдеще, нито от Северно море, нито от Арабско море.

Необходимо е българските държавни институции незабавно да приемат решение за прекратяване на мораториума върху проучванията за наличието на шистов газ и решение за максимално ускоряване на дейностите за добив на газ и нефт от нашите собствени находища в Черно море. Длъжни сме да знаем какви енергийни ресурси притежаваме в земните недра на страната си , а дали и кога можем да ги използваме ще определим в съответствие с интересите на нацията. Длъжни сме да осигурим собствената си енергийна независимост в условията на приближаваща криза. Другото означава национална безотговорност.

                                                                                                                  Източник: faktor.bg