СамокоВест

„Движение България на гражданите“ започва е-референдум за свикване на Велико Народно събрание

Споделете ни в

Balgaria na grajdanite„Движение България на гражданите“ започва е-референдум, който ще събира мнението на хората по шест въпроса. Трите съвпадат с въпросите, които Инициативният комитет задава чрез подписката си за изборна реформа. Другите три отговарят на въпроса как процедурно да бъде променена изборната среда. Това казаха на брифинг в централата на ДБГ младите членове на Изпълнителния съвет Настимир Ананиев и Стамен Янев.

Настимир Ананиев подчерта, че е-референдумът на ДБГ стартира от следващата седмица чрез фейсбук-приложение, достъпно през фейсбук-страницата на „Движение България на гражданите“ https://www.facebook.com/grajdani.bg. Приложението ще бъде публикувано и в сайта на ДБГ www.grajdani.bg, като амбицията на младия екип е да достигнат най-малко до 100 хиляди българи в страната и чужбина в продължение на 3 седмици.

Стамен Янев представи въпросите, които е-референдумът ще задава: 1. Съгласни ли сте следващите парламентарни избори да са за Велико Народно събрание?, 2. Съгласни ли сте изборните списъци да се изчистят от несъщуствуващи избиратели чрез активна регистрация?, 3. Съгласин ли сте всеки български гражданин да има право на жалба до Конституционния съд, на каквато в момента нямат право?, 4. Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно?, 5. Подкрепяте ли задължителното гласуване на изборите и националните референдуми? и 6. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждането на изборите и референдумите?

По думите на Настимир Ананиев е-референдумът покаже, че и българите в чужбина могат да участват в решенията в страната. Конституцията изпълни ролята си и и трябва да претърпи промени, като ние, от ДБГ, от създаването на партията настояваме за намаляване броя на депутатите, премахване на заместник-министрър като позиция, въвеждането на индивидуална конституционна жалба, конституционни гаранции за българската природа и дълбоки промени в правосъдието и съдебната система, посочи Ананиев и припомни, че под формата на анкета тези въпроси са били зададени от ДБГ по време на предизборната кампания през 2013 г. в над 120 населени места и процентът подкрепа е бил над 80 %. Приложението във фейсбук и интернет ще показва в реално време и като абсолютни стойности участниците в гласуването, като потребителите ще виждат последно включилите се хора. От днес е включено обратното броене преди старта на е-референдума и след него ще покажем на управляващите, че е крайно време високите технологии да не ги плашат, а да се ползват за развиване на демокрацията, коментира още Стамен Янев. Настимир Ананиев добави, че управляващите партии се страхуват от въвеждането на е-правителство и го бавят нарочно, за да си запазят корупционните схеми.

Призоваваме обаче младите хора, българите тук и в чужбина, хората, ползващи интернет, да покажат на правителството, че технологиите могат да подобрят средата, каза Ананиев, като допълни, че Мая Манолова основателно се притеснява толкова много млади, свободни и независими хора да се включват във вземането на решения. Стамен Янев подчерта, че е недопустимо да има над един милион „мъртви души“ и те да не се изчистват от изборните списъци. Управляващите подменят вота на хората с Костинбродски бюлетини, коментира той и даде пример, че в България се приемат противоконституционни закони и решения, но гражданинът може да сезира Конституционния съд само чрез ВКС, група депутати, президента, министерския съвет, омбудсмана. На въпрос за промени в Закона за референдумите, той допълни, че „Движение България на гражданите“ още в програмата си е заложило по-лесно свикване на референдуми и по-голяма тежест на решенията от тях, който сега са само консултатитвни, а следва да са със задължителен и обвързващ Народното събрание характер.