СамокоВест

Две граждански организации сигнализираха Окръжен прокурор и Областен управител за незаконното назначение на директора на Общинско лесничейство-Самоков и последвалия блокаж на дърводобива

Споделете ни в

delo sud prisudiСНЦ „ЕФЗР – Екорила“ сигнализира Софийска окръжна прокуратура за незаконното назначение на директор на Общинско лесничейство-Самоков и последващото, в резултат на закононарушението, блокиране на дърводобива. Основание е публикацията на СамокоВест от 18.03.2015 г. „Незаконното назначение на шефа на Общинското лесничейство блокира дърводобива. Кметът Владимир Георгиев ще поеме ли отговорността?”.
„Съдържанието на гореспоменатата публикация за пореден път потвърждава, че кметът на Община Самоков е пренебрегнал изискванията на чл. 173, ал. 4 и чл. 181 ал. 5 от Закона за горите и неправомерно е назначил за директор лице, което няма изискуемата от закона образователно-квалификационна степен „магистър”. Този акт на кмета, от една страна, води до вредни последици за дърводобивните фирми – контрагенти на Общината, които в изпълнение на заповедта на РДГ във връзка с чл. 52, ал. 1, т. 4 от Наредбата за сечите са принудени да прекъснат сечта и да напуснат обектите, за които са платили значителни суми, а от друга страна, излага Общината на риск да й бъдат предявени искове от същите тия фирми за нанесените им вреди и пропуснати ползи. Както цяло в резултат на опита на кмета на Община Самоков Владимир Георгиев да заобиколи закона при назначаването на Мартин Илиев за директор на Общинското лесничейство, се стига до спиране на основната дейност на това общинско предприятие – дърводобива, със всички произтичащи от това последствия както за гората и така и за общинския бюджет.”, се посочва в сигнала на природозащитниците.
От СНЦ „ЕФЗР – Екорила“ настояват:” С оглед на гореизложеното, моля, предоставената Ви с настоящото статия да бъде приложена към пр. пр. 2732/14 г. като помощен материал в извършваното от Вас разследване относно законността на назначението на г-н Мартин Илиев за директор на Общинско лесничейство Самоков.”
Публикацията ни е провокирала и Алтернативен общински съвет-Самоков да сигнализира по случая Областен управител на Софийска област Росица Тодорова. От гражданската организация изискват областен управител Тодорова да провери случая, „който, съгласно изложеното в статията, е явна проява на административен произвол от страна на кмета на Община Самоков с трудно измерими икономически и обществени последици” .
Очакваме компетентните органи да влязат в правомощията си и направят спешна, и обективна проверка по случая, както и да приложат предвидените в Закона мерки.