СамокоВест

Двама самоковски цигани са задържани за побоя и грабежа на игумена от Кокаляне

Споделете ни в

Служители от Осмо РПУ задържаха извършителите на бруталния грабеж и побой над игумена на манастира в Кокаляне. Двамата са самоковски граждани от ромски произход, криминално проявени и осъждани за кражби. 36-годишният Т.А. и 34-годишният Б.И. са задържани в районното управление с полицейска мярка до 24 часа.

Работа по разследване на случая започва на 24 юни след сигнал в полицията, че отец Геврасий е нападнат от непознати, които го съборили на земята, нанесли му удари по тялото, отнели мобилния му телефон и 200 лв. и избягали. Двамата крадци опитали първо да разбият помещение за инструменти към манастира „Свети Архангел Михаил”, който се намира в подножието на Плана планина, на 3 километра от софийското село Кокаляне. Отец Геврасий чул странния шум към около 19,15 часа и излязъл да провери какво се случва. Вместо да побягнат, извършителите се нахвърлили върху духовника и започнали да го бият. В схватката го хванали за гушата и го стискали, вероятно за да не вика за помощ. Виковете на други хора от манастира ги изплашили и двамата побегнали, без да могат да отнесат нещо друго със себе си.

След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, на Т.А. и Б.И. са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 198 от НК и им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража за срок до 72 часа“.