СамокоВест

Да опазим водата си! Сдружение Балканка организира протест срещу новата ВЕЦ „Енерджи Говедарци“

Споделете ни в

Сдружение Балканка-гр.София, алармира, че на реките Горна Прека, Мальовишка и Черни Искър ще се строи нова МВЕЦ Енерджи Говедарци.

Басейнова Дирекция Дунавски Район е издала и последното необходимо разрешително – за ползване на повърхностен воден обект за централата.

В тази връзка, сдружение Балканка организира протест в четвъртък – 01 септември 2016г. от 11.30 часа пред сградата на МОСВ на бул.Мария Луиза №22 в София. По време на протеста в МОСВ ще бъде внесена жалба, изготвена от Сдружението.

Най-важното основание за жалбата е, че сградата на МВЕЦ ще се строи само на 160 метра от питейния водоизточник „Черни Искър“ – на разклона за хижа Вада, което е абсолютно недопустимо.

Жалба срещу изграждането на МВЕЦ Енерджи Говедарци, чрез Басейнова дирекция Плевен до Министъра на околната среда и водите, е внесъл и инж. Любчо Луков, известен с активната си гражданска позиция по този въпрос.

Приканват се всички, които милеят за опазването на най-ценния дар от природата – водата, да се включат в протеста.

One thought on “Да опазим водата си! Сдружение Балканка организира протест срещу новата ВЕЦ „Енерджи Говедарци“

  1. Тази Басейнова Дирекция Дунавски район, не за първи първи път показва своята некомпетентност. Те позволиха на ГБС и БКС да унищожат коритото на р.Искър в района на града. Писал съм и преди, как при инспекция на реката техен гл.експерт Веселин Монев коментира, че изкопаването на баластра от горна страна на праговете е „нормално и така трябва да бъде, за да спира водата“. Това доведе до разрушаването на голяма част от праговете. Въобще пълно е с некадърници и незаинтересовани хора в тази държава! А най вероятно и корумпирани.

Comments are closed.