СамокоВест

Да интервюираш премиера Орешарски значи да си ритнеш трудовата книжка – едничък Волгин оцеля!

Споделете ни в

petar volginВече стана опасно за журналистите да интервюират премиера Пламен Орешарски. Историята като че ли започна да напомня на филма „Интервю с вампир“. Властта вампиряса, държавата се дави в страх. Всеки, който се опита да зададе сакралния въпрос „Кой?“ на премиера, загива от отровна захапка. Професионално предизвикателство за всеки журналист е да интервюира министър-председателя или президента. След като бТВ свали от ефир Анна Цолова и Виктор Николаев, БНТ махна от поста шеф на новините дори Бойко Василев, който не се слави като особено храбър професионалист. Това за него вероятно е по-малкото зло, тъй като БНТ-служителите открито говорят, че е близък приятел на генералната директорка Вяра Анкова. При това по време на въпросното интервю той предпазливо не спомена, че  навън протестиращи са блокирали БНТ в очакване на Орешарски. Неизвестно остава и чие е решението да се пускат само кадри отвън, защото това по принцип е работа на редактора и режисьора, а не на водещия. Не всички зрители в онази петъчна вечер на 13 септември разбраха, че интервюто и протестът се случват едновременно. Едва националният омбудсман Константин Пенчев, който беше събеседник в края на предаването, съобщи какво става навън.

Властта обаче е толкова разярена, че се стигна дори до обвинения, че Василев нарочно е анонсирал преди това интервюто, за да насочи протеста към БНТ. Други пък съзряха причината за свалянето на шефа на новините в топлата му роднинска връзка с пиара на Протестна мрежа. Новият шеф на новините в БНТ е всъщност диктор, който никога не е бил журналист. Ръководството на БНТ вече се бои като дявол от тамян само като чуе имената на Орешарски и Пеевски. Затова призивите за оставка при честването на Деня на независимостта  във Велико Търново набързо бяха сподавени, както се оказа, със заплахи на полицията. БНТ пък във вечерните новини прикри виковете с дикторски текст и дори не пусна словото на председателя на парламента Михаил Миков.

Още двама журналисти – коментаторите в Дойче веле Еми Барух и Иван Бедров, паднаха жертва на старшия партньор на Пеевски в Корпоративна търговска банка – Цветан Василев. Няма да престанем да задаваме въпроса „Кой?“, защото ако получим отговора на този въпрос, ще разберем кой всъщност ни управлява, твърдят обаче протестиращите. И сигурно имат право, щом смъртоносна целувка стига всеки журналист, дръзнал да зададе сакралния въпрос. В суматохата дори президентът на ПЕС Сергей Станишев, който не се бори за интервю с Орешарски, си върна думите, че ДПС е назначило Пеевски за шеф на ДАНС.

Един Петър Волгин оцеля, след като в събота интервюира Орешарски. Въпросното интервю беше христоматиен пример за сервилна журналистика. На самия водещ, който се репчи, че е смел и свободолюбив, буквално му трепереше гласецът, докато задаваше банални въпроси. По-банални дори от депутатските питания от управляващите в парламента по време на „отчета“, който направи Орешарски в парламента. На смехотворното твърдение на премиера, че кабинетът е свършил много неща, но те оставали невидими. След което Волгин, по-нисък от тревата, не посмя да попита кои са тия „невидими за окото“ неща, свършени за благото на хората.

Така де, вампир вампиру око не вади.

                                                                             Източник: вестник „Свободен народ”