СамокоВест

ДАНС разсекрети само части от скандалното дело „Галерия”

Споделете ни в

dansСкандалът с делото “Галерия” избухна след проверка на депутати от комисията за контрол на ДАНС. Тогава стана ясно, че агенцията е подслушвала журналисти и депутати. Днес документите по скандалното дело бяха разсекретени от ДАНС по настояване на собственика на Агенция ПИК Недялко Недялков, който присъства в делото под псевдонима „Галерия 3“ като едно от подслушваните лица. Псевдонимът „Галерия 2“ е за бившият му съдружник Мартин Радославов, чийто брат Димитър Златков пък е „Галерия 1“. От материалите става ясно, че делото  „Галерия” е открито в дирекция „Сигурност на ДАНС” на 12 август 2008 г. по разпореждане на тогавашния председател на службата Петко Сертов. Делото има за задача да разкрие откъде изтича вътрешна информация от Агенцията, която се появява в медиите. Става ясно, че по делото е работено в периода август-септември 2008 г., а прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) е ставало след съгласуване с ръководството на ДАНС, като събраната от тях информация е била своевременно докладвана. Документите показват, че предложението за откриване на делото е утвърдено от директора на Дирекция “Сигурност на ДАНС”, специален агент I степен Владимир Писанчев, който в момента е временно изпълняващ функциите на председател на ДАНС. Основната цел на проверката е била да се установи кой стои зад анонимния сайт Опасните, от които излизат компрометиращи материали за тогавашния служител в Агенцията Алексей Петров. Започва прилагане на СРС спрямо Недялко Недялков, Мартин Златков и Мартин Радославов. Исканията за СРС-тата са одобрени на 27 август 2008 г. от Светлин Михайлов, който по това време е председател на Софийския градски съд. По отношение на Мартин Златков е отбелязано, че той е в контакт с лица, които посредничат между него и служители на ДАНС, неправомерно предоставящи му класифицирана информация. В хода на делото са придобити оперативни данни, че той има класифицираната информация, от което биха могли да настъпят вредни за държавата последици. Срокът на използване на СРС спрямо тримата е 60 дни.

От ДАНС обаче не съобщават какви точно и колко на брой и какви разговори са водели подслушваните журналисти. В документите е отбелязано, че на 26 септември 2009 г. е установено по безспорен начин, че зад сайта „Опастите.нет“ стои Огнян Стефанов. Отбелязано е, че в резултат на систематизиране на данните за въпросната медия става ясно, че между статиите, публикувани в нея, има последователна взаимовръзка, изразяваща се в целенасочено излагане на информация, касаеща ДАНС. Отбелязват се и следните интересни моменти:

1. Част от изнесените твърдения отговарят на истината, което предполага, че авторите на статиите разполагат с източници в ДАНС, от които придобиват вътрешна информация за дейността, ръководството и отделните проблеми в работата на ДАНС.

2. Фактът, че до данните имат достъп различни структурни звена на Агенцията, дава основание да се твърди, че информацията е получавана фрагментарно от различни източници.

„От цялостния анализ на упоменатите факти може да се направи извод, че съществува своеобразен „център“, където се селектира, обобщава, преработва и манипулира информацията, касаеща дейността и процесите в ДАНС“, пише в разработката, която е предоставена на вниманието на Сертов. ДАНС установява, че Огнян Стефанов поддържа пряк контакт с Цвятко Цветков, който от своя страна поддържа множество контакти с бивши и настоящи служители от Агенцията. Става ясно, че Цветков разговаря интензивно с бившия служител от НСС Стефан Илиев и настоящите Зоя Димитрова (пресаташе на ДАНС по това време), Веселин Марков, (главен секретар на ДАНС), Петко Сертов и Светозар Кунгалов. Самият Стефанов пък контактувал много често с Татяна Дончева, която се чувала често по телефона с Зоя Димитрова, Веселин Марков, Иван Драшков и Цветлин Йовчев, който тогава е главен директор на Главна дирекция „КР“. Службите засичат, че само за 3 месеца Татяна Дончева е провела цели 126 разговора с Иван Чобанов (бивш началник на НСС) и 6 с Орлин Иванов (бивш директор на Военното контраразузнаване). Установено е, че Чобанов провежда 220 телефонни разговора със служители на ДАНС, накои от които на ръководни длъжности. От документите е видно, че Огнян Стефанов е провел разговор с Алексей Петров, който възприел по-скоро като заплашителен, отколкото като служебен. След срещата си с Петров, Стефанов се обажда на Татяна Дончева, Цвятко Цветков и адвокат Ина Лулчева. ДАНС отбелязва, че на 25 септември 2008 г. Младен Мутафчийски изнася информация, че Дончева е била близка с Огнян Стефанов. Друга интересна връзка според службите е, че лобистът Стефан Гамизов прави поредица изказвания в медиите, в периода, в който излизат статии за ДАНС в сайта „Опасните“. Става ясно също, че по това време Мутафчийски е разговарял със зам. председателя на ДАНС Иван Драшков и Веселин Марков, който е главен секретар на Агенцията. В същото време се отбелязва, че Мутафчийски отрича да стои зад „Опасните“. В разработката е споменато и името на Румен Овчаров, за когото службите смятат, че няма нищо общо с публикуваните материали за дейността на ДАНС. По това време ДАНС предприема и подслушване на служителите си: Цветлин Йовчев, Веселин Марков, Николай Методиев и Румен Добрев с мотив, че има вероятност те да изнасят вътрешна информация. На 3 октомври 2008 г. службите прихващат разговор между Мартин Златков и Люба Кулезич, в който тя обяснява, че се е свързала с депутатката Елиана Масева, за да разбере от нея кои са имената на подслушваните журналисти. От своя страна Масева я е предупредила, че не може да говори по телефона, тъй като това е класифицирана информация. Затова Кулезич предложила на Масева да се срещнат на другия ден.

В крайна сметка „Галерия“ приключва с прихванат разговор на Недялко Недялков с колегата му Явор Дачков, който му казва, че има „Галерия 1“, „Галерия 2“ и „Галерия 3“. След което Агенцията преценява, че разработката е компрометирана и на 3 октомври 2008 г. я прекратява.

                                                                      Източник: Информационна агенция ПИК

One thought on “ДАНС разсекрети само части от скандалното дело „Галерия”

  1. Съвсем нормално е от ДАНС да не съобщават какви точно и колко на брой и какви разговори са водели подслушваните журналисти, все пак това им е работата и няма ка да тръгнат да разказват с такив аподробности неща, които могат да повлияят и на следващи разследвания, но журналистите искат всичко да научат и след това да преувеличат всичко.Това, че в хода на делото са придобити оперативни данни, че той има класифицираната информация, от което биха могли да настъпят вредни за държавата последици е доста показно, за нещата , които се вършат в страната ни и кой как се разминава.

Comments are closed.