СамокоВест

Далаверата, с продадените под масата от ТД“Рилски турист“-Самоков имоти в Боровец, стигна до Господарите на ефира

Споделете ни в

Липсата на държава крещи от този репортаж, в който става въпрос за продажба на изключителна държавна собственост в курорта Боровец. Така започна излъченото снощи в „Господари на ефира“ журналистическо разследване.

Българското туристическо дружество „Рилски турист“- Самоков е продало два изключително апетитни имота в курорта Боровец на свои хора. Единият от новите собственици е член на Управителния съвет, а другият – член на дружеството. Продадени са бившата туристическа спалня – масивна сграда и някогашната бирария „Малина“. И двата имота се намират в абсолютния център на курорта – в непосредствена близост до пистата „Червено Знаме“. Бирарията е продадена за смешната сума от 28 000 лева – цена поне двойно по-ниска от гарсониера в някоя панелка. Бившата Туристическа база вече е трансформирана в два хотела, единият от които – „Горска звезда“ с 30 стаи. Преди продажбата спалнята е била евтина и достъпна за планинарите база за почивка. Вече е толкова недостъпна за туристите, колкото е една истинска небесна звезда.

Сделката е извършена при грубо погазване на правните норми и при очевиден конфликт на интереси. Обектите са продадени без търг и конкурс на наемателите им. А, като се има предвид, че и двата наемателя са тясно свързани с Туристическото дружество, това си е пар екселанс заобикаляне на закона.

Продажбата е потвърдена от Областна администрация – София.

Сделката е извършена при правителството на Пламен Орешарски от тогавашния областен управител Емил Иванов. Като изключителна държавна собственост, правата да се разпорежда с имотите е на Областния управител на региона.

За самоковци името на Емил Иванов от ДПС се свързва не само с дарените му от екс кмета Ангел Николов, Бог да се смили над душата му, декари в близост до начална станция на лифта, но преди всичко с влизането на Бат’ Сали в Българския Парламент. След назначаването на Иванов като Областен управител на Софийска област, от страна на Пламен Орешарски, на негово място в 42-рото Народното събрание влезе следващият в листата на ДПС Александър Методиев- Бат’ Сали.

„Господари на ефира“ са сигнализирани за скандалната сделка от членове на управителния съвет на ТД „Рилски турист“-Самоков. Пред камерата те изразиха възмущението си от незаконната продажба. От репортажа стана ясно, че Славка Чистовска е изключена от Дружеството, тъй като на предходното отчетно-избарно събрание е попитала къде са парите от продажбата, след като не фигурират във финансовите отчети на дружеството.

Продължението на одисеята и отговора на въпроса „Да се чудиш това Туристическо дружество ли е или агенция за недвижими имоти?“ – в следващия епизод на Господари на ефира.