СамокоВест

Дават до 20 000 на предприемчиви самоковци

Споделете ни в

Ако се питате как да започнете собствен бизнес, потърсете своя шанс в Програмата за развитие „Подкрепа на предприемчивите българи”. Финансирането от европейските фондове ще продължи и през 2012 година, като средствата са от европейския социален фонд. Програмата е в три етапа и е насочена към малкия и средния бизнес.

Одобрените могат да получат до 20 бона. Изискванията за участие в проекта са кандидатите да са регистрирани в Бюрото по труда повече от 12 месеца, с изключение на дълготрайно безработните, обект на социално подпомагане. В целевата група ще бъдат включени само кандидати със средно и по-високо образование, в т.ч. безработни младежи. Всички, които искат да стартират собствен бизнес и отговарят на горните условия, трябва да разработят бизнес план и/или маркетингова стратегия. Рамката за изява е изключително широка. Бизнесплановете могат да бъдат от стандартни за дома до направата на нови уеб сайтове. Важното е желащите да представят ясна бизнес идея и да посочат сумите необходими за осъществяването й. Не се изисква кандидатът да участва със собствени средства.

Според скептично настроените и проектът „Подкрепа на предприемчивите българи” е насочен към тези, които ядат доматите с колците, както е с повечето програми финансирани от европейските фондове. Тлъстият пай от парите ще отиде при лицензираните и одобрени фирми, провеждащи обучението на кандидатите, а те обикновено имат свои хора в комисиите. Затова е наложено изискването минимум 25 хиляди души да участват в програмата за обучение, но реално финансирани ще бъдат много по-малко. Само 10% от средствата ще бъдат предоставени за действителното развитие на малкия и среден бизнес. Кой бизнес ще бъде печеливш и съответно ще бъде подкрепен, ще оценява специализирана външна комисия към агенцията. Горчивият опит ни подсказва, че по всяка вероятност и този път ще лъжем сами себе си, но истински предприемчивите са длъжни да опитат. Току виж се намери някой, който да отговори на предизвикателството на неверника – „ Ако някой открие фризиорски салон по тази програма, да дойде и да ми се похвали”. Предприемчивите граждани на самоковска община също не трябва да се отказват от участие в проекта.

Първият етап за подаване на проекто-предложения е от 7 май до 6 юни. Документите ще се подават в Областната служба по заетостта. Одобрените ще получат финансиране в размер до 20 000 лева.

Не е за пренебрегване и обстоятелството, че рискът от провал е сведен до минимум. Според условията по програмата, ако бизнесът се окаже неуспешен след приключването на всички етапи, предприемачът няма да връща парите, с които фирмата му е започнала дейността си.  

One thought on “Дават до 20 000 на предприемчиви самоковци

  1. Аз лично с интерест ще чакам резултатите (ако има такива). Кои хора и с какъв вид бизнес са избрани. След време пък да видим дали някой от избраните е успял да пробие и т.н. Дано има някакво развитие по темата, а не се превърне в поредното чудо за 3 дни.

Comments are closed.