СамокоВест

Григор Лилов: Москва печели подкрепа на Африка и Латинска Америка. Изненадата – губи Сърбия

Споделете ни в

moskvaКак гласуваха в Общото събрание на ООН резолюцията, осъждаща руското завземане на Крим? Внимателен анализ дава ясна представа за прегрупирането в света и отношението им към политиката на Москва и реакциите на САЩ. От таблото, отчитащо резултатите, е видно, че „за” са гласували 100 държави, с „не” – 11, „въздържали” се 58. В гласуването не са участвали 24 страни.

Списъкът е много интересен, защото показва геополитическите загуби на Русия и на САЩ. Неучастието в гласуването означава различни неща – или нещо като необявено „въздържал се“, или нещо като необявено „за“ осъждане на Русия, но не казано поради тесни икономически връзки с нея (т.е. има зависимости) Най-сетне неучастието създава и възможности за маневриране в бъдеще към една или друга позиция и остойностяването на ценността й – т.е. тези държави не са съюзници нито на едната геополитическа сила, нито на другата.

Да видим резултатите първо за Русия – ОНД и Евроазийският съюз май заминаха в коша за боклук: Грузия и Азарбейджан са ясни с позицията им, към тях се присъединява Молдова. Ключова държава – доскоро основната наред с Белорусия в митническия и политически съюз на Путин. Казахстан се е въздържала въпреки зависимостите си от Москва (вкл. с руско мнозинство). Киргизстан не е участвал в гласуването, Таджикистан – също, Туркмекистан – също, Узбекистан го следва. Накратко – тези страни са потенциални съюзници на Запада.

Изненадата – Русия май губи Сърбия, която не е участвала в гласуването.За сметка на това личат силни позиции на Москва в Африка, както и в Латинска Америка – доскоро заден двор на САЩ: освен традиционнната Куба в списъка вече са Боливия, Венецуела, Никарагуа.

Гласуването показва далеч по-сериозни загуби за САЩ. Маса държави в Латинска Америка са се въздържали да ги подкрепят, вкл. и най-големите. Сензацията за мен обаче е „въздържал се“ за Афганистан и Ирак! И за Пакистан! Друга, дори още по-голяма сензация – Израел (!) и Оман не са участвали в гласуването! Оман е с ключово място в стратегията на Пентагона за Средния Изток и голяма енергоресурсна държава, а за Израел – доскоро най-верния съюзник няма какво да говорим. Обединените арабски емирства също не са участвали в гласуването. Накратко – Западът и САЩ са загубили сериозни позиции в нефтено-газовия извор на света и това създава увереността на Путин за действията му. Т.е. моята теза от книгата ми „Дуел“ за негласна, необявена, но действаща тактическа коалиция между Москва и държави от онзи регион, вкл. и с факти за съвместни действия по логистиката на атентата в Бургас (във втората му част – „преждевременния“ взрив, първата като замисъл – взрив по пътя към Слънчев бряг е дело на Иран) май вече намери повече от солидно потвърждение. Египет също се е въздържал – тежък удар срещу Запада. Засега това е първи прочит на случилото се. Според мен Вашингтон консумира плодовете на много голяма и груба геополитическа грешка след 11 септември 2011 г., когато предпочете да елиминира практически скопения и безвреден за тях Саддам Хюсеин и прибере нефтените полета на Ирак като средство за натиск над държави в региона, вместо да насочи удара си още по на юг – там, където в действителност финансират, отглеждат и логистично осигуряват атентаторите. Сега ще видим какво ще излезе от посещението на Обамма в Саудитска Арабия, което според мен е след дъжд качулка.

                          Коментарът е от страницата на Григор Лилов във Фейсбук