СамокоВест

Граждани пред Общинския съвет с въпроси и предложения

Споделете ни в

По утвърдилата се вече практика, в края на февруарската сесия на Общински съвет-Самоков бе дадена възможност на граждани, заявили писмено искането си, в рамките на 5 минути да направят своите изказвания.

Председателят на сдружение Милост за слабите Кирил Бонев възрази срещу официалната позиция на кмета Владимир Георгиев, че в Самоковска община няма нужда от обществен защитник. Председателят Бонев многократно е поставял това искане пред избраниците ни, защитавайки правото на гражданите на компетентна и независима защита. Проблемите на социално слабите Сдружението е внесло и пред Президента на републиката Румен Радев. От страна на президентската институция е потърсено мнението на общината, като за необходимостта от обществен защитник кметът Георгиев е заявил, че Общинската администрация провежда прозрачна политика и няма нужда от омбудсман. Пък и възнаграждението за длъжността е много високо, според кмета Георгиев. Съгласно правните норми, омбудсманът „се застъпва с предвидените в закона средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги“. Съдейки от официално изразеното кметско становище, в община Самоков правата и свободите на гражданите са защитени – бетон. Никога общинските и държавните органи, както и лицата, предоставящи обществени услуги, не са ги засегнали и нарушили със свое действие или бездействие. Страни с дългогодишни практики в обществената защита могат само да ни завиждат и да се поучат от самоковския „Челен опит“. Чиновниците, от които сме зависими и от чиято дейност сме засегнати, сами себе си да контролират.

По преписката за проблемите на социално най-слабите граждани на общината ще публикуваме допълнително подробна информация.

Ангел Маринов попита защо се застрояват междублоковите пространства. Той изтъкна, че тези терени са отредени за зелени площи и посочи конкретно новопостроените обекти в кв. Самоково“ – между блоковете 3-ти и 8-ми, 6-ти, 9-ти и 10-ти.  Защо кръговите кръстовища в града се правят тип „стърга“, попита още Маринов, пояснявайки, че през стъргата се пускат овцете една по една, за да се доят. Подчерта, че тротоарът на кръговото пред Общинския блок е наврян почти в сградата. Допълваме, че по същия блестящ начин е изпълнен и тротоарът от северната страна на Общинската сграда, където и един човек трудно би минал, при това странично. За майки с колички и за инвалиди – строго недостъпно!

Ангел Маринов попита и защо, преди честване 140 – годишнината от освобождението на България, готовият проект за паметник на самоковските опълченци бе отхвърлен. Поиска информация каква сума е платена за проекта, под егидата на кметската управа. Маринов предложи обществените обсъждания да бъдат огласявани и рекламирани от властниците със същата ангажираност, както се популяризират разни празници, на които управниците ни се явяват било като хайдути с пищови, било като жокеи. Предложението му бе подкрепено от председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, която подчерта, че за обсъжданията даже общинските съветници се информират от медиите. Относно застрояването на междублоковите пространства главният архитект Клинчева заяви, че всички разрешения за строеж са съобразени с действащия план на квартал „Самоково“. Тя бе категорична, че нито едно издадено разрешително не излиза от неговата рамка и поясни, че планът е приет от Общински съвет-Самоков през 2011 година.

За цената на проекта за паметник на опълченците отговори зам. кметът Сия Шехтанова. Тя отрече от общинската хазна да е платен и един лев за идейната разработка. Дали?

Бойчо Стамболийски постави няколко въпроса, които е повдигал и друг път, но отговор до момента не му е даден. Той попита кой е проектирал и осъществил залесяването в „Крайречна зона“, покрай стената на реката, тъй като развиващата се коренова система ще я разруши. Попита и какви общински средства са потрошени за това. Защо няма указателна табела, каквото е законовото изискване, за благоустрояването на Ридо, попита Стамболийски и допълни – кой предвиди такива екзотични дървесни видове като декоративен лешник и други подобни. Той поиска отговор и относно отсечените дървета по ул. „Отец Паисий“. Какво е направено с дървесината, която е особено ценна, продадена ли е, на кого и на каква цена, попита Стамболийски. Той допълни, че от състоянието на дънерите е видно, че само при едно дърво има белези на загниване, всички останали са били напълно здрави. Бойчо Стамболийски предложи кметът да бъде задължен в 5-дневен срок да дава писмен отговор на поставените от гражданите въпроси.

Димитър Слатински предложи да се популяризира приноса на самоковци в българското кино. Той отново защити идеята операта на Живка Клинкова “Св. Св. Кирил и Методий да бъде поставена на самоковска сцена. Слатински изтъкна изключителния принос на нашата съгражданка в европейската музикална култура. През 1981 г. самоковката Живка Клинкова получава грамота от Папа Йоан Павел II за операта “Св. Св. Кирил и Методий”, партитурата се съхранява във Ватикана.