СамокоВест

Граждани питат местната власт как се харчат парите ни. Отговор няма!

Споделете ни в

Съгласно правилника за работата на Общинския съвет, в края на заседанията граждани могат да правят кратки изказвания и да задават въпроси. На последната сесия председателят на неправителствената организация „Милост за слабите“ Кирил Бонев за пореден път изложи някои от най-сериозните проблеми пред социално слабите граждани на Самоковска община. Един от тях е здравната грижа, тъй като почти всички, нуждаещи се от милост, нямат здрави осигуровки. В навечерието на зимата от изключителна важност е да се създаде организация и осигури място за временно настаняване на бездомни. Това е въпрос, който председателят Бонев също многократно е поставял пред местната власт. Но и до настоящия момент в Общината ни няма решение по проблема. Много населени места имат такива социални домове, но Самоков не е сред тях, посочи Кирил Бонев. Той отново попита зам. кмета по финансите Сия Шехтанова какви средства е похарчила общината за последните три години, за да плати изявите на етърва й ( Радостина Доганова – бел на ред. )

Припомняме разбунилата духовете „Къща на водата“, когато Голямата чешма бе окичена с памучни сини ленти, скриващи красотата на емблематичния за Самоков архитектурен паметник. Тогава TrafficNews.bg написа – „Съвременно изкуство или кич? Този въпрос вероятно си задават много от жителите на Самоков и туристите, които минават през планинския град и виждат  прочутата Голяма чешма. Архитектурният паметник  е „опакован“ в сини ленти, които вятърът развява. Втрещен от новата визия на чешмата, читател на TrafficNews.bg изпрати снимка.  Според местни жители фейслифтът е направен по проект , за който местната община е платила 3 000 лева. Ресните са поставени преди седмица.“. А според много самоковци, Чешмата заприлича на гигантска мухоловка. Под ръководството на зам.кметската етърва, арт-изявите продължиха. Това лято център на внимание бе инсталацията „Дишай“, при която старата пожарна кула бе окичена с 280 хартиени въртележки.

Кирил Бонев попита какви много по-важни за обществото проблеми биха се решили с тези пари и общината би ли ги похарчила, ако не ставаше реч за етървата на зам.кмет Шехтанова. И ако във втората си част въпросът е по-скоро риторичен, то питането за размера на изразходваните средства от общинската хазна изисква точен, ясен, конкретен отговор за всяка една от изявите по отделно. Показателно е, че председателят на „Милост за слабите“ повдигна въпроса на предходното заседание на Общинския съвет и би следвало този път да получи отговор.

Но не би!

Местните ни управници наистина ли не съзнават, че това са нашите пари и те са длъжни да ни дават отговор как ги харчат или така им отърва.

Кирил Бонев отбеляза, че някои от проблемите все пак са намерили решение. Той лично благодари на председателя на Общинския съвет  Силвия Стойчева, че с нейното съдействие лекуващите се в болницата граждани на общината вече ще гледат телевизия безплатно.

Въпроси за това как се харчат парите ни постави и Димитър Слатински. На предходното заседание на Общинския съвет той попита какви суми по изяви общината е платила за празника на Самоков. Но и той не получи отговор – нито на октомврийското, нито на ноемврийското заседание на избраниците ни. Този път Слатински попита директно зам.кмета по финансовите въпроси Сия Шехтанова какъв е хонорарът на Тони Димитрова. И си отговори сам – 3 000 лева. А защо по фактура Общината е платила 5 500 лв., попита Слатински. За какво се касае, за кражба или за какво, недоумяваше той.

Недоумението е всеобщо, като се има предвид, че в рамките на две поредни заседания на Общинския съвет отговори на поставените въпроси нямаше.

Проблемите, които постави пред Общинския съвет Георги Николов бяха свързани с неудачи при снабдяването на населението с дърва за огрев от Общинско лесничейство. Той посочи, че голяма част от самоковци не са получили заявените количества дърва. Заяви, че в много случаи доставените количества не отговарят на посочените във фактурите, които гражданите заплащат. Изтъкна, че дървата не винаги отговарят и по качество. Като сериозен недостатък в работата на Общинско лесничейство по снабдяването на населението с дърва за огрев Николов посочи липсата на поредност при доставките. Нерядко, посочи той, дърва получават подалите заявки по-късно, а по-рано заявилите остават без доставки. На въпросите отговори директорът на Общинско лесничейство Владимир Малинов. Той изтъкна, че големия брой желаещи и големите количества заявени дърва са причина Лесничейството да не е в състояние да изпълни своевременно всички доставки. Малинов направи предложение да се приемат критерии, по които да се определят лицата, които да получат дърва за огрев от Общинско лесничейство по цени утвърдени от Общинския съвет. Той предложи или да се намали броя на правоимащите, или да се намали количеството дърва, на което да има право всеки заявител. Директорът обясни, че промени в реда на доставките се случват само когато получателят няма претенции относно вида на дървата за сметка на тези, които са заявили определен вид дърва за огрев.

Независимо от многообразието на проблемите, общото впечатление бе, че в Община Самоков ще трябва да минат поне два пъти по 40-библейски години, преди управниците ни да разберат, че ние – гражданите, сме суверена и ние сме техните началници. Но за това не по-малка е вината и на нас-гражданите. И на нас ще са ни нужни поне два пъти по 40-библейски години, за да се осъзнаем, че ние сме суверена и да действаме като такъв.