СамокоВест

Граждани относно фекалните води в река Искър

Споделете ни в

Инж. Любчо Луков – един от участниците в репортажа на Нова телевизия, предостави в редакцията ни допълнителни данни относно аварията на канала за отпадни води на град Самоков. Данните инж. Луков е изпратил и на Нова телевизия, ВиК-София, МРРБ и МОСВ.

Публикуваме сигнала без съкращения и корекции:

На 15.т.м. взех участие в предаването на Нова Телевизия по казуса.Бих искал да кажа цялата истина по въпроса: Законово задължение на Басейнова дирекция-Плевен, РИОСВ-София, РЗИ-Софийска област, РЗИ-София-град и на 5-те щатни еколожки в Община Самоков е да се грижат за състоянието на река Искър в Самоковска община, в т.ч. и за това-водата в нея да бъде достатъчно чиста, тъй като през яз.Искър отива в чешмите на софиянци, а друга част-постъпва директно в тях-чрез питейните водовземания на р.Леви Искър /кота 1215 и кота 1442 /, от р.Черни Искър /кота 1275м/ и др. Никой от 4-те държавни институции не се е мярнал по самоковските реки, за да види състоянието им, а вместо това в уютните си климатизирани кабинети издават разрешителни за изграждане на нови ВЕЦ, които са забранени от закона-чл.118ж,ал.1, т.4 и т.5 от З-на за водите, поради това, че създават огромно гниене и заразяват питейните води за гр.София, а гл.архитект на Самоков-одобрява в разрез със закона проекти за тях и издава строителни разрешения. Издават и разрешителни за добив на инертни материали от реките, което също е забранено от закона-чл.1, ал.3 от З-на за подземните богатства.

Законово задължение на Община-Самоков и Районно полицейско управление-Самоков е да предотвратяват посегателства и умишлено запушване на каналите за отпадни води посредством поставянето в тях на стари юргани, дюшеци, черги и по какъвто и да е начин. Това деяние е умишлен саботаж, цели отравяне на софиянци и поставяне в лоша светлина на директора/началника/ на В и К-Самоков. Респективно то представлява умишлено разрушаване на общинска и държавна собственост и умишлено убийство на 2 млн. души.

Преди 20г. циганските махали бяха 7, сега сигурно вече са 15, но диаметърът на отпадния канал е същия, както преди 30г. Следователно още тогава Община-Самоков и МРРБ е трябвало да предвидят необходимостта от много по-голям диаметър на тръбите и охрана, за да се възпрепятствува умишленото им запушване.

Нарушаване на закона от страна на БКС-Самоков е създаването на нерегламентирано сметище на метри от р. Искър в района на аварията, боклуците от което бяха показани на 15-ти и 16-ти т.м. в емисиите на НТВ като вина на директора на В и К-Самоков. Има регламентирано сметище и БКС няма право да прави други сметища.

Какво е задължението на директора на В и К –Самоков : То е при сигнал за повреда във В и К системите, да разпореди извършването на необходимия ремонт. Това беше направено.

Тъй като бях участник в интервюто на мястото на аварията, въпрос на чест е да се каже цялата истина за нея, а не да се счита, че виновник за Ел-Ниньо, за ИДИЛ и за самоубийствата на делфините по Южното Черноморие е директора на В и К-Самоков, който между другото е компетентен, работлив и некорумпиран ! Лошото е , че е твърде скромен и не пожела да каже това, което казвам аз!“

С УВАЖЕНИЕ: инж.Любчо Луков-0888019399