СамокоВест

Граждани настояват за изцяло мажоритарен вот

Споделете ни в

izbori 2013100 % мажоритарна система в два тура поискаха граждани, политици, журналисти и общественици, обединени в Гражданска инициатива „Референдум за 100 % мажоритарен избор“.

Социоложката Мира Радева, бившият зам.-председател на СДС и народен представител Иван Сотиров, председателят на Движение за енергийна независимост и мажоритарен кандидат на НДСВ през 2009 година Димитър Иванов и други дадоха пресконференция в БТА, за да събудят дебат по темата.

Гражданската инициатива настоява Народното събрание да преформулира и изясни въпроса на президента Росен Плевнелиев, като хората бъдат попитани дали искат изцяло мажоритарна система, а не частична такава. Ако това не се случи, те са готови да свикат нова подписка с различен въпрос и да предизвикат изцяло нов референдум. Мажоритарният избор е единственият начин, по който българите ще имат свои истински представители, убедени са от гражданската инициатива. Те настояват, че всякакви варианти на партийни листи с преференции и „декоративна“ мажоритарност водят до едно и също – партийните шефове да назначават безлични послушници, които са напълно чужди на обикновените граждани.

Партиите са основата на демократичното общество, но само, когато са съюзи на съидейници, които излъчват най-добрите си представители и които имат силите да се преборят за доверието на избирателите, се казва още в декларацията. Колективността винаги носи колективна безотговорност, категорична бе Мира Радева. Социоложката призна, че от години е привърженик на чистата мажоритарна избирателна система и няма да се откаже да води битка в тази посока.

Според Радева е лъжа твърдението, че при чисто мажоритарен избор в парламента ще влязат представителите само на две или три големи партии, като това се е доказало през годините в държавите, в които действа такава система.

Почти 300 общини избират своите кметове мажоритарно в два тура и това е най-стабилната власт в страната, настоя Радева. Кметове се избират и преизбират именно мажоритарно, посочи тя. Според директора на МБМД мажоритарната система не отменя политическите партии, а ги надгражда. Изцяло мажоритарните избори за народни представители ще вървят и с възможност за отзоваване, което няма как да се случи при друга система. Ще бъдат сформирани 240 едномандатни избиратели райони, като всеки провалил се депутат ще може да бъде отзован от съответния район. Голямата надежда на организаторите е, че именно по този начин ще се промени изначално политическата система у нас.Партиите ще са принудени да покачат нивото и да дават шанс на качествените си кадри.

Проблемът с разпознаваемостта и силната позиция на партиен кадър при първите избори ще бъде решен с времето и след един или два изборни цикъла, именно поради възможността да отзоваване и фактът, че всеки депутат ще отговаря за сравнително брой хора, които лично са го изпратили в Народното събрание. Отзоваването не е екзотика и такава система съществува в други държави, като е въпрос на политическо решение дали това ще може да се случи с 2/3 от гласовете на хората от съответния едномандатен район или с 50% от гласовете. Хората от столичния „Люлин“, например, няма да могат да отзоват депутата на „Младост“, обясни Боян Атанасов, който отговаря за една от големите групи за мажоритарни избори във „Фейсбук“.

                                                                                                                        Източник: БГНЕС

One thought on “Граждани настояват за изцяло мажоритарен вот

  1. Самоковест.
    “Партиите са основата на демократичното общество, но само, когато са съюзи на съидейници, които излъчват най-добрите си представители и които имат силите да се преборят за доверието на избирателите.”
    От това следва че партиите трябва да въведат предварителни избори чрез които да избират “най
    добрите си представители”. Друг вариант няма.

    “Партийните шефове назначават безлични послушници, които са напълно чужди на обикновените граждани.”
    Това се случва защото не се провеждат предварителни мажоритарни избори.

    В-к Капитал
    “Предварителни избори, моделът за тези избори е привнесен от чужбина. СДС ги въведе у нас за местните избори през 1995 г. Първото доказателство за успешността им бе кметът на София, одобрен след предварителен вот. У гласоподавателя се създава усещането, че участва лично в демократичния подбор на кандидатите за властта.”

    Излиза че всяка коалиция се прави за да се убие мажоритарния елемент .
    Какво чакате , провеждайте мажоритарни предварителни и това да бъде точка от устава , вместо да събрания и седенки.

Comments are closed.