СамокоВест

Гражданите могат да контролират издадените разрешителни за сеч

Споделете ни в

izpulnitelna agenciq po goriteОт началото на този месец всеки, който желае може да провери, за кои горски територии, независимо от тяхната собственост, са издадени позволителни за сеч, информират от Изпълнителната агенция по горите. Нововъведението дава възможност, чрез официалната интернет страница на Агенцията да бъде проверено регламентирана ли е сечта в определена горска територия.
По този начин в реално време ще може да се проверят издадените позволителни и сечите, които ще се извършват в дадена гора. За сечищата, в които сечта е приключила, може да се провери колко и каква е добитата дървесина. Досега документите бяха видими само за тези, които имат достъп до системата. От днес това може да направи всеки потребител, който влезе в раздел «Регистри», в страницата на ИАГ и въведе желаната област, община и населено място.
Това е една от мерките, с която ще се постигне подобряване на управлението и контрола върху дейностите в горите. Увеличаването на достъпността на информацията ще допринесе за по-голяма публичност и прозрачност, което е и още една стъпка към възстановяване на доверието на гражданското общество.