СамокоВест

Готви се блокаж на държавата, ако се приеме извънредния закон за спасяване на КТБ

Споделете ни в

ktb sofia bankКонфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската стопанска камара обмислят да наложат национален локаут. Мярката предвижда повсеместно спиране на работа в продължение на един час. Българска стопанска камара и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България са двете най-големи работодателски организации в България, а в компаниите, които представляват, работят над 1 млн. работници и служители и общо произвеждат над 2/3 от БВП на България.
Ако това се случи, за първи път в историята, България ще бъде поставена в условия на своеобразен блокаж на държавата. До крайната форма на протест може да се стигне, ако парламентът приеме извънредно законодателство за казуса с Корпоративна търговска банка, съобщават от Антиправителствената информационна служба NOРЕШАРСКИ.
Извънредното законодателство предвижда данъкоплатците да поемат разходите за спасяване на всички депозити, а не само на законово гарантираните до 100 000 евро.
Проектът за специален закон за КТБ беше лансиран от БНБ и вече има няколко варианта. Гарантирането на всички депозити се подкрепя изцяло от управляващото мнозинство на ДПС и БСП.
Засега от двете организации отказват официален коментар. Според запознати, в обсъжданията са разменени аргументи, че не само самият закон би бил проблем, а че „той ще илюстрира пълния разпад на институциите в България и корупционните зависимости на целия политически елит“. Бизнес лидерите да решени да дадат на политическите партии много ясен знак, че има нужда от промяна, и че от тях се очаква да служат на обществото, а не на личните и корпоративни интереси на ръководствата си. „Трябва да намерим начин да ни чуят. Това не е тяхната държава, това е държавата на българските граждани. Бизнесът е този, който създава работни места и добавена стойност. Ситуацията в страната става изключително тежка. Засипани сме от обаждания на членове да направим нещо заедно, като работодатели. Целият политически елит е оплетен в зависимости и конфликти на интереси. Стигнали сме до там, пред очите на цялото общество да се извършват беззакония за милиарди“, е заявил един от участниците в обсъждането.
Локаутът, или недопускането на работниците и служителите до работните им места, обикновено се използва като инструмент на работодателя за уреждате на спорове със синдикатите. Националният локаут е крайна форма на протест, до който се прибягва в изключително редки ситуации. Ще се стигне ли до него ще стане ясно по-късно днес или утре, когато се очаква от КРИБ и БСК да обявят намеренията си.