СамокоВест

Господарите на ефира продължават да разплитат далаверата на ТД“Рилски турист“ – Самоков с имоти в Боровец

Споделете ни в

Господари на ефира продължават с разплитането на скандалната продажба на два имота, изключителна държавна собственост, в курорта Боровец. Продажбата е извършена от Туристическо дружество „Рилски турист“-Самоков. Продадени са бившата туристическа спалня – триетажна масивна сграда и някогашната бирария „Малина“. И двата имота се намират в идеалния център на курорта – в непосредствена близост до пистата „Червено Знаме“. Новите собственици са свои хора – член на управителния съвет и член на Туристическото дружество.

Репортерът на предаването Влади Василев се срещна с областния управител на Софийска област Росица Иванова, за да изясни собствеността на имотите към момента на сделката и отговорността на институциите. Тя потвърди, че имотите са държавна собственост и са актувани със съответните актове.

По случая, според областния управител, през 2015 година е заведено дело в Самоковски районен съд. Но Агенцията по кадастър е отказала да издаде актуални скици на имотите и в резултат на пропуснатия, определен от съда, срок за представянето им – делото е прекратено. Росица Иванова обяви, че на 1 юни тази година е заведено ново дело.

Оставяме без коментар обичайните оправдания на властимащите, че Областна администрация е сигнализирана много късно за този акт, че продажбата е извършена 2013 г., когато Росица Иванова все още не е областен управител. Пред камерата на предаването Областният управител обеща да направи всичко възможно държавата да си върне собствеността върху двата имота и получи традиционния печат „ОБЕЩАНО“.

Възникват обаче въпросите: Кой и на какво основание е изповядал сделката? Какъв документ за собственост е представило ТД „Рилски турист“-Самоков? Има ли извършено документно престъпление? И ако има такова, то кой е извършителят и какви санкции ще понесат отделните отговорни лица?

Очакваме въпросите най-подир да получат своите отговори, въпреки че от екипа на предаването не са много оптимистично настроени.

„Уникална държава, уникални сделки! Не държава, а брашнян чувал – колкото и да тупаш, все има, и то – все за „наши хора“. А най-уникално е безгрижието на държавните чиновници към собствеността на държавата, тоест – на всички нас!“ , завършват коментара си Господарите на официалната страница на предаването.

Сагата все пак продължава. Предстои излъчването на интервюто на Влади Василев с председателя на дружество „Рилски турист“-Самоков Марияна Илиева.